Szacuny
7
Napisanych postów
127
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
755
Witam,
Zauważyłem, że polędwiczki z kurczaka (które znajdują się pod piersią kury) są tańsze od samej piersi o ok. 4zł. Dla mnie to sporo, tym bardziej, że kurczaka jem dość sporo. Pytanie do specjalistów: czy polędwiczki z kurczaka różnią się jakoś z piersią z kurczaka? Można śmiało je wcinać jako tańsza alternatywa piersi?
Szacuny
4325
Napisanych postów
18005
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
282956
Polędwiczki kurczaka to część mięsa z kurczaka, która znajduje się pod piersią kurczaka. Jest to mały, delikatny kawałek mięsa, który przyczepiony jest do kurzej piersi.
Kupując całą pierś z kurczaka bardzo często dostajemy ją łącznie z polędwiczkami drobiowymi.
Możemy je więc samodzielnie stamtąd wykroić.
Polędwiczki drobiowe można również kupić w sklepie sprzedawane oddzielne od piersi kurczaka.
Mięso z polędwiczek kurczaka jest bardziej delikatne niż sama pierś.
Właściwości odżywcze polędwiczki drobiowej w 100g Kcal 99
Białko 21,5g
Tłuszcz 1.3g
Węglowodany 0g
Porównajmy wartości odżywcze piersi z kurczaka w 100g Kcal 99
Białko 21,5g
Tłuszcz 1.3g
Węglowodany 0g
Jak widzimy wartości dla obu kawałków mięsa wypadają identycznie.
Główną różnica między piersią drobiowa a polędwiczkami drobiowymi, jest to, że polędwiczki są dużo mniejsze, a ich mięso jest bardziej delikatne.
Szacuny
7
Napisanych postów
127
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
755
ok 12-13zł/kg. Może dlatego, że polędwiczki są mniejsze i więcej z nimi "zabawy"? Jakby nie patrzeć to wyglądają jak małe piersi z kurczaka, ale właśnie ciekawi mnie dlaczego są tańsze i na myśl mi przyszły wartości odżywcze ; d
Szacuny
7
Napisanych postów
127
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
755
Wiecie... Wszystko kupuje mi mama i trochę tego jest bo diety się kurczowo trzymam. 0 czipsów, fajek nie pale, piwo jedno na tydzień. U mnie pierś kosztuje 16zł/kg i to nie tylko w sklepie gdzie kupuję. Przerzucę się na polędwiczki i problemu nie będzie ;)