Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.
1. Gotowanie
Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np:
1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób to samo.
3. W palcach rozetrzeć po łyżeczce oregano i rozmarynu i wrzucić zioła do garnka z gotującą się wodą, dodaj też gałązkę świeżej natki, garnek przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut, aż zioła uwolnią swój aromat. Zestaw ziół może być dowolny, jeśli mam świeże to używaj świeżych.
4. Następnie na garnek postaw sitko do gotowania na parze i włóż do niego mięso, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut (czas gotowanie zależny jest od wielkości piersi kurczaka).
Jedz z ryżem i warzywami, lub wedlug uznania
2. Pieczenie
Zaraz po smażeniu, pieczenie jest najpopularniejszym sposobem na przygotowanie kurczaka. Jest to bardzo dobry sposób, wystarczy dobrze przyprawić pierś, włożyć do piekarnika i gotowe. Wtedy nie musisz się obawiać o żaden tłuszcz itd, wystarczy, że położysz pierś na papierze do pieczenia, i na pewno mięso się nie przyklei, nie spali itd.
Fajnym sposobem jest też pieczenie w rękawie.
Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem.
3. Smażenie
To już każdy wie, musisz stać, pilnować czy mięso się nie przypieka, obracać i dodać oleju lub innego tłuszczu aby mięso mogło się przysmażyc bez przyklejenia do patelni.
