Mętny sok jabłkowy jest znacznie zdrowszy dla człowieka niż sok klarowny - twierdzą polscy naukowcy. Wyniki ich badań ukazały się w międzynarodowej Gazecie Nauk Rolniczych i Żywności.
Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych inaczej zwanych antyutleniaczami. Chronią one przed chorobami układu krążenia czy rakiem poprzez likwidację tak zwanych wolnych rodników.
"W procesie produkcji soku klarownego te pożyteczne substancje ulegają rozkładowi" - powiedział Polskiemu Radiu główny autor publikacji, profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. "Sok klarowny jest pozbawiony witaminy C, związki fenolowe pozostają w śladowych ilościach - około 10 do 20 procent" - dodaje uczony.
Zdaniem Profesora Oszmiańskiego, popularność soków klarownych jest skutkiem ich atrakcyjnego wyglądu. Mają też dłuższy okres ważności. Niezależni badacze z Wielkiej Brytanii zaznaczają, że na Wyspach soki mętne zaczęto kupować chętniej po tym, jak udało się przedłużyć ich trwałość. Wszyscy naukowcy zgadzają się natomiast, że najzdrowszą opcją jest po prostu jedzenie świeżych jabłek.
Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych inaczej zwanych antyutleniaczami. Chronią one przed chorobami układu krążenia czy rakiem poprzez likwidację tak zwanych wolnych rodników.
"W procesie produkcji soku klarownego te pożyteczne substancje ulegają rozkładowi" - powiedział Polskiemu Radiu główny autor publikacji, profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. "Sok klarowny jest pozbawiony witaminy C, związki fenolowe pozostają w śladowych ilościach - około 10 do 20 procent" - dodaje uczony.
Zdaniem Profesora Oszmiańskiego, popularność soków klarownych jest skutkiem ich atrakcyjnego wyglądu. Mają też dłuższy okres ważności. Niezależni badacze z Wielkiej Brytanii zaznaczają, że na Wyspach soki mętne zaczęto kupować chętniej po tym, jak udało się przedłużyć ich trwałość. Wszyscy naukowcy zgadzają się natomiast, że najzdrowszą opcją jest po prostu jedzenie świeżych jabłek.