Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wiele było już tematów o ciosach prostych, lecz nie zauważyłem tematu poświęconego pionowemu ułożeniu pięści przy owym uderzeniu.
Od 2:08
Widać, że Pacquiao używa tych ciosów z powodzeniem. Ciekawi mnie, czy lepiej układać pięść pionowo, jeśli chce się wyprowadzać mocne ciosy proste. Jak sądzicie?
Szacuny
0
Napisanych postów
131
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1686
Myślę, że cios prosty wyprowadzony z pionowym ułożeniem pięści jest jak najbardziej przydatny, ale tylko jeśli chodzi o przednią rękę. Łatwiej przechodzi przez gardę, ale jest słabszy, dlatego przy prawym prostym jak dla mnie skręt pięści jest obowiązkowy.
Nie tylko Pacquiao, ale także np. Vitali Klitschko charakterystycznie uderza pionowym ustawieniem, tak jakby kciukiem do góry.
Za to, kiedy uderza prawym skręca pięść kciukiem w dół.
Szacuny
1938
Napisanych postów
17102
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
90281
No dla ciosów prostych z przedniej ręki takie ułożenie jest dobre, bo jest szybkie i mocne, nie sygnalizowane. Niby silniejsze od tego ze skrętem bo lepiej przenosi ciężar ciała itd, ale ja tam się nie znam. Co do tych z tylnej ręki to raczej wygodniej jest sobie tę rękę, przynajmniej mi, trzymać pod kątem niż całkowicie pionowo albo całkowicie poziomo.
Zmieniony przez - Puar w dniu 2012-08-21 02:37:56
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.