Siema, mam taki fajny patencik, pewnie wielu osobom dobrze znany, ale fajna odskocznia od omletów i owsianki.
Zaczynamy.
Co potrzeba?
75g płatków owsianych górskich
150g białka jajka
15g żółtka
150g startego na grubych oczkach jabłka
Opcjonalnie aromaty (u mnie migdałowy i waniliowy), obowiązkowo dużo cynamonu i słodzik.
Białko z żółtkiem lekko ubijamy. Tylko tak, żeby się trochę spieniło.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i zostawiam na ok. 30 min.
Potem do owsianych dodajemy jajka, cynamon, słodzik i aromaty. Mieszamy łyżką, widelcem czy czym tam chcecie i potem blendujemy.
Następnie dodajemy jabłko i zostawiamy na jakieś 10-15 minut, żeby płatki trochę wciągnęły jajka.
Smażymy na PAMie około 2 minuty z każdej strony.
Wychodzą naprawdę kozackie!
Oczywiście z proporcjami można baaardzo kombinować. Ja dodałem sobie jeszcze gruszkę pokrojoną w kostkę, ale troce się przez to rozwalały, ale dało radę, co widać na zdjęciach :)
Kombinacji est mnóstwo

Zaczynamy.
Co potrzeba?
75g płatków owsianych górskich
150g białka jajka
15g żółtka
150g startego na grubych oczkach jabłka
Opcjonalnie aromaty (u mnie migdałowy i waniliowy), obowiązkowo dużo cynamonu i słodzik.
Białko z żółtkiem lekko ubijamy. Tylko tak, żeby się trochę spieniło.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i zostawiam na ok. 30 min.
Potem do owsianych dodajemy jajka, cynamon, słodzik i aromaty. Mieszamy łyżką, widelcem czy czym tam chcecie i potem blendujemy.
Następnie dodajemy jabłko i zostawiamy na jakieś 10-15 minut, żeby płatki trochę wciągnęły jajka.
Smażymy na PAMie około 2 minuty z każdej strony.
Wychodzą naprawdę kozackie!

Oczywiście z proporcjami można baaardzo kombinować. Ja dodałem sobie jeszcze gruszkę pokrojoną w kostkę, ale troce się przez to rozwalały, ale dało radę, co widać na zdjęciach :)
Kombinacji est mnóstwo