Szacuny
14
Napisanych postów
149
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
530
Witam i bardzo proszę o pomoc i poradę. Mam 20 lat i mam bardzo duży problem z poceniem się w czasie snu. Jest to tak duży problem,że w nocy budzę się cały zalany potem. Woda dosłownie ze mnie kapie. Wszystko jest mokre, piżama, pościel, łóżko. Poza tym jestem ciągle śpiący, przemęczony i obolały. Jest tak już od dłuższego czasu. Nie byłem z tym jeszcze u lekarza. Co to może być? Dodam iż prowadzę diete i uczeszczam na siłownię... Proszę o jakieś porady i wyjasnienia dlaczego tak się dzieje. Z góry dziękuję za wszelkie inforamcje. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Cheester88 w dniu 2009-06-21 07:59:20
Szacuny
42
Napisanych postów
121
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
78
Regularne pocenie się w nocy może być spowodowane błahym czynnikiem, ale także może być objawem ciężkiej choroby. Dlatego pocenie się w nocy nigdy nie powinno być lekceważone. Oczywiście pocenie się w nocy może powodować zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu, przyczyną może być przejedzenie, ale jeśli pojawiają się także inne niepokojące objawy dla przykładu wysoka gorączka to wtedy trzeba poprosić o konsultację lekarza.
Pocenie się w nocy może być skutkiem przyjmowania leków. Głównie leki napotne, ale także leki przeciwgorączkowe. Również środki sterydowe i antydepresyjne mogą wywoływać nadmierne pocenie się w nocy. Z innych przyczyn, które powodują pocenie się w nocy należy wymienić infekcje wywołane przez wirusy czy bakterie dla przykładu zapalenie wsierdzia, gruźlica, stan zapalny szpiku, ropnie. Przy tych chorobach pojawia się także wysoka gorączka.
Pocenie się w nocy może być także objawem nadczynności tarczycy. Przy tej jednostce chorobowej pojawia się też kołatanie serca, duża nerwowość, znaczna utrata masy ciała. Lekarz, aby potwierdzić lub wykluczyć chorą tarczycę zleca zbadanie poziomu TSH, T3 i T4. Niestety pocenie się w nocy może być też objawem raka najczęściej chłoniaka ziarniczego. W niektórych przypadkach pocenie się w nocy to przyczyna spadku poziomu cukru we krwi, czyli hipoglikemia. Przyczyną mogą być również dolegliwości o podłożu neurologicznym, w tym przypadku pocenie się w nocy może być wywołane przez nagły wzrost ciśnienia krwi.
Zmieniony przez - godav w dniu 2017-10-23 11:31:38
Szacuny
14
Napisanych postów
149
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
530
Do tego jeszcze jest mi cały czas zimno nawet gdy jest ciepło na dworzu to jest mi tak zimno, że nieraz muszę się bardzo ciepło ubierać. W tym czasie stopy i dłonie mam jak z lodu:(. Moje ciało ma huśtawki uczucie zimna, a po paru godzinach moje ciało jest bardzo rozpalone uszy mnie strasznie pieką i są czewone i do tego strasznie się pocę skórę wtedy mam wrażliwą. Dlaczego tak się dzieje?? Z czym jest problem?? Jak temu zadziałać?? Dodam jeszcze, że nie mam siły na nic, wogóle jestem bezsilny