Martucca niekorzystne efekty wysokiego spożycia witaminy A często są związane z niedoborami witamin D i K2 (wysokie spożycie witaminy A może w takiej sytuacji pogłębiać niedobory witaminy D), więc na pewno warto zwrócić uwagę, czy podaż witamin D i K2 jest dostateczna.
Początkowo w przypadku dietoterapii dny moczanowej przywiązywano uwagę głównie do kwestii związanych z ograniczeniem syntezy kwasu moczowego poprzez ograniczenie puryn w diecie. Jednak coraz więcej dowodów wskazuje, że większy potencjał terapeutyczny mogą mieć metody nastawione na zwiększanie wydalania kwasu moczowego przez nerki (zmniejszenie ładunku glikemicznego diety, ograniczenie spożycia cukrów prostych). Co przede wszystkim wynika z faktu, że zazwyczaj 2/3 ładunku puryn w organizmie, to puryny endogenne (pochodzące z rozpadu komórek własnych organizmu), a jedynie 1/3 pochodzi z diety.
Początkowo w przypadku dietoterapii dny moczanowej przywiązywano uwagę głównie do kwestii związanych z ograniczeniem syntezy kwasu moczowego poprzez ograniczenie puryn w diecie. Jednak coraz więcej dowodów wskazuje, że większy potencjał terapeutyczny mogą mieć metody nastawione na zwiększanie wydalania kwasu moczowego przez nerki (zmniejszenie ładunku glikemicznego diety, ograniczenie spożycia cukrów prostych). Co przede wszystkim wynika z faktu, że zazwyczaj 2/3 ładunku puryn w organizmie, to puryny endogenne (pochodzące z rozpadu komórek własnych organizmu), a jedynie 1/3 pochodzi z diety.