Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1582
Witam
Od okolo 2-3 lat zmagam sie z ciaglym zmeczeniem, niewyspaniem, brakiem sil i brakiem checi do zycia. Mam 26 lat. Regularnie robie kompletne badania krwi i wszystko wychodzi w normie. Nawet podniesienie poziomu witaminy D3 do 65 ng/ml nic nie zmienilo w moim zyciu (aktualnie mam poziom 30 ng/ml). Postanowilem 5 miesiecy temu zbadac hormony. Wyszlo ze mam troche podwyzszona prolaktyne - 19.80 ng/ml (norma 4.04 - 15.20). Kilka dni temu powtorzylem badanie i prolaktyna wyszla 19.70 ng/ml (norma ta sama co wczesniej). Wyglada wiec na to ze taki poziom utrzymuje sie u mnie caly czas. I teraz pojawia sie pytanie czy powinienem sie tym martwic czy po prostu ja juz tak mam i nic z tym nie zrobie ? Lekarz rodzinny mowi ze wszystko jest w normie i zeby sie nie martwic.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9152
Napisanych postów
83455
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705605
Proponuje wizytę u endokrynologa . Zbyt wysoki poziom prolaktyny u mężczyzn może być wynikiem miedzy innymi długotrwałego stresu albo też uraz fizyczny, lub stosowanie leków powodujących wzrost tego hormonu, choroba niedoczynności tarczycy, czy też guz przysadki mózgowej, niewydolność nerek lub wątroby. Hiperprolaktynemię powoduje stosowanie leków zmniejszających syntezę dopaminy. eczenie zbyt wysokiej prolaktyny u mężczyzn jest uzależnione od przyczyny jej powstania. Nie jest jest to zbyt wysoki poziom , jednak może już powodowac niechciane skutki .
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1582
Dostalem skierowanie do endokrynologa ale wizyta dopiero we wrzesniu. Co do urazow to mialem pare lat temu operacje na kosciach ale to chyba nie bedzie powod podwyzszonej prolaktyny po takim czasie.
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1582
Pod reka mam takie wyniki. Do tego jeszcze wyniki badan tarczycy wklejam tekstowo. Ogolnie nie ma sie do czego u mnie szczegolnie doczepic jesli chodzi o wszelakie badania diagnostyczne oprocz badan hormonalnych a konkretnie prolaktyny.
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1582
Bylem u endokrynologa. Objawy jakie opisywalem to obnizony nastroj, obnizone libido i ciagle zmeczenie. Mialem powtorzone badania krwi ktore wrzucam nizej. Prolaktyna wyszla troszke mniejsza niz w poprzednim badaniu. Dostalem skierowanie na rezonans przysadki z kontrastem. Wyszlo mi jakies "Wpuklanie się przestrzeni płynowej nadsiodłowej w obręb siodła tureckiego z modelowaniem przysadki mózgowej. Niewielka asymetria siodła tureckiego." Reszta opisu prawidlowa. No moze poza "Torbiel (maks. 10mm) w lewej zatoce klinowej i w zachyłku zębodołowym lewej zatoki szczękowej (maks. 8mm)." Dostalem recepte na Bromergon. Mam zazywac pol tabletki wieczorem przed snem do nastepnej wizyty czyli przez nastepne 4 miesiace. Zastanawiam sie teraz czy ladowac te tabletki tyle czasu czy moze probowac zbic to jakos naturalnie bo za dobrych opinii ten lek nie ma tu na forum z tego co czytalem.
Dla porzadku wrzuce wszystkie badania Prolaktyny jakie do tej pory mialem:
02.12.2019 - 19.80 ng/ml (4.04-15.20)
16.04.2020 - 19.70 ng/ml (4.04-15.20)
14.09.2020 - 18.70 ng/ml (4.04-15.20)