
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z CZARNYM RYŻEM
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 4 porcje
500g polędwiczek wieprzowych
400g czarnego ryżu
2 czerwone papryki
słoik kiełków fasoli mung
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
pół średniej cukinii
sos sojowy
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
cytryna
przyprawa garam masala
papryka ostra, słodka, pieprz, sól
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy na plasterki a następnie na paski. Z dwóch łyżek oliwy z oliwek, łyżki sosu sojowego i octu balsamicznego oraz przypraw, imbiru i czosnku tworzymy marynatę. Dodajemy sok z połowy cytryny i odrobinę startej skórki z cytryny. Mięso marynujemy przynajmniej kilka godzin. Ja zostawiłem na całą noc. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso (wyciągnięte z lodówki godzinę wcześniej)> Gdy mięso się już usmaży dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. W między czasie, w osolonej wodzie gotujemy czarny ryż (ok. 35 minut). Kiedy papryka i cukinia zmiękną, dodajemy odsączone kiełki fasoli i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Całość podajemy z ulubionym warzywem.
Przepis pochodzi z mojego bloga.
Zmieniony przez - Karo0oL w dniu 2014-02-20 10:17:46