poliki
Składniki na 3-4 porcję:
400 g policzków wieprzowych
1 duża pietruszka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
300 ml bulionu wołowego
1 gałązka rozmarynu
100 ml passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
70 g chorizo
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Policzki opłukać osuszyć i doprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Chorizo pokroić w grubsze plasterki i przesmażyć na łyżce oliwy w garnku w którym będziemy dusić potrawę. W miedzy czasie pokroić pietruszkę w plasterki, cebule w pół talarki a czosnek drobno posiekać. Obsmażone chorizo wyciągnąć na papierowy ręcznik, a na tłuszczu ze smażenia kiełbasy, przesmażyć policzki z obu stron na złoty kolor(najlepiej partiami). Gdy mięso złapie ładny kolor, odłożyć je na bok i na ten sam tłuszcz dorzucić warzywa. Po 2-3 minutach dolać wino i zredukować o połowę. Dołożyć rozmaryn oraz mięso i chorizo, zalać bulionem, passa-tą i dusić przez około 45 minut. Gotowe :) Smacznego.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 24 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 22 g
Kcal: 370
Szybkie, proste, jednogarnkowe danie który zachwyci każdego smakosza wieprzowiny i nie tylko. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować policzków, gorąco zachęcam do posmakowania, Rozpływają się w ustach a im dłużej będziemy je dusić tym będą bardziej delikatne.

Składniki na 3-4 porcję:
400 g policzków wieprzowych
1 duża pietruszka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
300 ml bulionu wołowego
1 gałązka rozmarynu
100 ml passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
70 g chorizo
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Policzki opłukać osuszyć i doprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Chorizo pokroić w grubsze plasterki i przesmażyć na łyżce oliwy w garnku w którym będziemy dusić potrawę. W miedzy czasie pokroić pietruszkę w plasterki, cebule w pół talarki a czosnek drobno posiekać. Obsmażone chorizo wyciągnąć na papierowy ręcznik, a na tłuszczu ze smażenia kiełbasy, przesmażyć policzki z obu stron na złoty kolor(najlepiej partiami). Gdy mięso złapie ładny kolor, odłożyć je na bok i na ten sam tłuszcz dorzucić warzywa. Po 2-3 minutach dolać wino i zredukować o połowę. Dołożyć rozmaryn oraz mięso i chorizo, zalać bulionem, passa-tą i dusić przez około 45 minut. Gotowe :) Smacznego.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 24 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 22 g
Kcal: 370
Szybkie, proste, jednogarnkowe danie który zachwyci każdego smakosza wieprzowiny i nie tylko. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować policzków, gorąco zachęcam do posmakowania, Rozpływają się w ustach a im dłużej będziemy je dusić tym będą bardziej delikatne.

3