Szacuny
2499
Napisanych postów
2561
Wiek
36 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
42337
Witam
Macie jakies pomysly na szybki i smaczne suroweczki?
U mnie kruluja pomidorki z cebula i szczypiorkiem, ogorek swiezy, mizeria, brokuly gotowane.
Cos bym urozmaicil ale jakos brakuje mi pomyslow...
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Każdy trenujący zdaje sobie sprawę z tego, że podstawą zdrowia, jak i pośrednio uzyskanych efektów są źródła składników odżywczych, w postaci:
- białek,
- tłuszczów,
- węglowodanów.
Nie każdy jednak wie o tym, jak istotne są warzywa, jakie spożywamy w diecie, oraz ich ilości. Wiele osób skupia się na mięsach, rybach, jajach, nabiale, kaszach, ryżach, czy makaronach omijając warzywa, uważając je za zbędne dodatki smakowe do posiłków. W rzeczywistości nie są one tylko dodatkiem smakowym (chociaż tutaj również pełnią istotną funkcję). Warzywa z posiłku to obecność różnych witamin, składników mineralnych, enzymów, błonnika, czy innych nutraceutyków, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdecydowanie warto urozmaicać je w posiłkach i starać się spożywać minimum 200-300 g na posiłek, nie ograniczając się do kilku.
Surówki są jednym z prostych możliwości połączenia warzyw, z przyprawami i otrzymania urozmaiconego dodatku, świetnie pasującego do każdego posiłku, szczególnie obiadowego. Jeżeli chcemy znaleźć fajne i proste przepisy na surówki, warto przeszukać dział kuchnia sfd: https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html jak i kuchnia potreningu.pl: http://potreningu.pl/kitchen/list Znajdziemy w nich sporo ciekawych przepisów, które warto wprowadzić do naszych posiłków.
Szacuny
731
Napisanych postów
1984
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
192645
tak, na grubych oczkach, ja seler parzę gorącą wodą na sitku.
*Druga opcja, bez jogurtu: sparzony seler + marchew + jabłko + olej +przyprawy
tutaj jabłka dodajemy mniej bo marchew jest słodka.
* Mój faworyt, kupuję mix sałat z biedronki za 3-4zł mają największy wybór różnych rodzai sałaty, dodaję paprykę, ogórka, pomidor cokolwiek co mam, wedle uznania, czasem sam ogórek, można dodać orzechy, zależy kto na jakiej diecie jest, dodaję łyżkę oleju i przyprawy, wychodzi wielka miska, można zrobić na dwa dni, tylko na drugi dzień zmniejszy swoją objętość po puszczeniu wody
* surówka z białej kapusty (porcja na 4 osoby)
pół średniej główki białej kapusty
3 marchewki
pęczek dymki
1 1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
sok z połowy cytryny
Kapustę poszatkować nożem i posolić, odstawić na 10-15 minut aby puściła soki, zetrzeć marchewkę i dodać do kapusty, dodać olej, doprawić wedle uznania
*co samo co powyżej tylko zamiast marchewki dodajemy ogórek i koperek
* ogórki z pomidorem, to jest dość kontrowersyjne bo połączenie tych produktów zabija witaminę C, ale w obecnych czasami takiej ilości jedzenia, dla mnie to głupota. Ilość wedle uznania: zielony ogórek pokroić w kostkę, pomidor pokroić w kostkę, dodaje cebulę dymkę albo koperek, pietruszkę co tam mam, sól i pieprz do smaku
*fit mizeria: ogórki zetrzeć na tarce na plasterki, albo pokroić w plasterki, dodać koperek, łyżkę jogurtu naturalnego, sól pieprz
*surówka z kapusty pekińskiej: pół kapusty pekińskiej + pomidor + marchew + cebula może być papryka, rzodkiewka, seler, zetrzeć na tarce, pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, olej
*gotowany kalafior
*fasolka szparagowa
*surówka z buraków:
buraki czerwone surowe (300g)
1 jabłko (150g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Buraki i jabłko obieramy, następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę lub świeży szczypiorek wraz z cebulkami drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy jedynie solą i pieprzem.
*szczawiowa
szczaw (100g)
pęczek rzodkiewek (150g)
koperek
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Szczaw drobno kroimy w paseczki, rzodkiewki i kostkę lub trzemy na tarce, koperek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-09-26 20:24:53
Szacuny
2499
Napisanych postów
2561
Wiek
36 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
42337
No no, sie rozpisalas. Dziekuje slicznie. Jak tylko stestuje ktorys z przepisow to napewno wrzuce fotke. Tylko teoche duzo tych skladnikow i roboty. Zawsze wystarczylo mi pokrojenie nozem, zasypanie przyprawami i wsio. A Tu jeszcze w tarke trzeba sie zaopatrzec
Szacuny
731
Napisanych postów
1984
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
192645
Nie ma za co, jak się robi dla siebie albo dwóch osób to raz dwa jest, gotują się ziemniaki albo ryż, kasza a w międzyczasie szybko surówka jakaś, ja robię na dwa dni i tak jak mówiłam, mój faworyt to mix sałat z dodatkami, piszą że jest już umyta i gotowa do spożycia więc to też plus
Zmieniony przez - kaka21 w dniu 2017-09-28 10:41:23
Szacuny
2499
Napisanych postów
2561
Wiek
36 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
42337
Tak mi sie spieszylo ze uproscilem surowke. Jablko+marchew, zadnych przypraw ani nic, pycha! Pamietam jak mama albo babcia mia takie robily ale one dodawaly cukru
Seler nie dostepny u mnie
Nastepna przetestuje burakowa.
Zmieniony przez - Lordwais w dniu 2017-10-03 18:26:33
Szacuny
2499
Napisanych postów
2561
Wiek
36 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
42337
Dzisiaj wpadla surowka z burakow, jablek i cebulki. Niestety, dostepne mialem tylko gotowane, cebulka teoche mogla nie pasowac do gotowanych buraczkow jednak i tak wyszlo pysznie.