Poparzylem sobie pokrzywa cale rece od dloni do barkow. Od poparzenie minelo juz 20godzin, a pieczenie nie ustepuje. Co wiecej, wydaje mi sie ze sie nasila. Co moge zrobic zeby bol ustapil?
...
Napisał(a)
Pokrzywa jest gatunkiem rośliny z rodziny pokrzywowatych. Rośnie ona w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce Północnej, Ameryce Północnej i Południowej.
Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Używać jej można na wiele sposobów:
- jest rośliną leczniczą,
- wykorzystuje się ją w medycynie,
- stosuje się jako przyprawę,
- używa się jako paszę,
- dostarcza ona włókien i barwnika,
- używa się jej w ogrodnictwie.
Jak widać, ma ona szerokie zastosowanie. Posiada ona jednak również działanie toksyczne. Kontakt skóry z włoskami kłująco-parzącymi pokrzywy skutkuje dermatozą, czyli toksycznym zapaleniem skóry. Chyba każdy z nas miał z nią kiedyś kontakt i wie, na czym polega to zjawisko. Pojawia się pieczenie i swędzenie, które przechodzi zazwyczaj po kilku dniach. W przypadku znacznego poparzenia można zastosować zgniecione liście babki, szałwii, mięty, szczawiu. Według niektórych źródeł również posmarowanie oliwą z oliwek.
Każdy z nas jest mniej lub bardziej wrażliwy na działanie poparzenia toksycznego pokrzywy. Jeżeli poparzenie jest spore i powoduje u nas znaczny dyskomfort, uniemożliwiający funkcjonowania, można udać się z tym problemem do lekarza.

Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Używać jej można na wiele sposobów:
- jest rośliną leczniczą,
- wykorzystuje się ją w medycynie,
- stosuje się jako przyprawę,
- używa się jako paszę,
- dostarcza ona włókien i barwnika,
- używa się jej w ogrodnictwie.
Jak widać, ma ona szerokie zastosowanie. Posiada ona jednak również działanie toksyczne. Kontakt skóry z włoskami kłująco-parzącymi pokrzywy skutkuje dermatozą, czyli toksycznym zapaleniem skóry. Chyba każdy z nas miał z nią kiedyś kontakt i wie, na czym polega to zjawisko. Pojawia się pieczenie i swędzenie, które przechodzi zazwyczaj po kilku dniach. W przypadku znacznego poparzenia można zastosować zgniecione liście babki, szałwii, mięty, szczawiu. Według niektórych źródeł również posmarowanie oliwą z oliwek.
Każdy z nas jest mniej lub bardziej wrażliwy na działanie poparzenia toksycznego pokrzywy. Jeżeli poparzenie jest spore i powoduje u nas znaczny dyskomfort, uniemożliwiający funkcjonowania, można udać się z tym problemem do lekarza.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Bardzo zdrowy zabieg (poprzez zawarty w komorkach wloskow parzących kwas mrówkowy) ale tylko dla odważnych ;p
Cytat z innego forum:
"Mój ojciec miał kolegę, który w wieku 21 lat miał tak zaawansowany gościec, że nie mógł chodzić. Gdy dowiedział sie o leczniczych właściwościach pokrzywy rozebrał się do naga i wskoczył do pokrzywowego gaju. Zemdlał z bólu i musiano go wyciągać. Zrobił tak jeszcze kilka razy (nie wiem dokładnie ile) po pewnym czasie znowu grał z nimi w piłkę. Chyba nie muszę komentować." :)
A ty chcesz jeszcze złagadzać :D
Looknij tutaj: http://www.erodzina.com/index.php?id=18,226,0,0,1,0
Cytat z innego forum:
"Mój ojciec miał kolegę, który w wieku 21 lat miał tak zaawansowany gościec, że nie mógł chodzić. Gdy dowiedział sie o leczniczych właściwościach pokrzywy rozebrał się do naga i wskoczył do pokrzywowego gaju. Zemdlał z bólu i musiano go wyciągać. Zrobił tak jeszcze kilka razy (nie wiem dokładnie ile) po pewnym czasie znowu grał z nimi w piłkę. Chyba nie muszę komentować." :)
A ty chcesz jeszcze złagadzać :D
Looknij tutaj: http://www.erodzina.com/index.php?id=18,226,0,0,1,0
1
...
Napisał(a)
Natknalem sie na ten tekst wczesniej, ale jakos mnie to nie pociesza :( Boli jak cholera, a najbardziej dziwi mnie to ze tak dlugo nie ustepuje.
...
Napisał(a)
Może niemasz jaj ?! . Taki ból da sie wytrzymać:D . OBejrzyj sobie rambo . To Cie przestanie bolec :D . Chyba ze masz jakies uczulenie , albo chorobe skory ;p
1
...
Napisał(a)
Jeżeli masz uczulenie jakieś (albo nie wiesz czy masz) no to lekarz ... dermatolog?
...
Napisał(a)
albo alergolog od razu a co! niech mu zrobi alergeny i ok;d
Ćwicz jak zwierze, zachowuj się jak człowiek...
...
Napisał(a)
Jeszcze do tej pory zadnej poprawy, ale dzisiaj nie bede tego ruszal, a jak do jutra nie przejdzie to pojde do lekarza.
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!