Szacuny
6
Napisanych postów
110
Wiek
32 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1107
Cześć ;)
Czy macie może jakieś konkretne wskazówki/przepisy do posiłków, które przygotowuje się stosunkowo szybko i nie trzeba się nadmiernie wypłacić przy zakupie składników? Jestem studentem, mam dużo zajęć i obowiązków (nie tylko na uczelni) co powoduje, że bardzo często wchodzę do mieszkania na 2 godziny i potem od razu wychodzę i tak kilka razy w ciągu dnia. Nie mam możliwości brania pudełek z jedzeniem. Nie prowadzę też wyrafinowanej diety, chcę tylko mieć wypełnione zapotrzebowanie kaloryczne (ok. 3200 kcal). W wakacje, kiedy miałem więcej czasu - jadłem bardzo dużo nie zważając na poukładaną dietę i przybrałem 2,5 kg bez tłuszczu.
Chodzi o coś pokroju naleśników (tylko nie dam rady jeść ich codziennie), kurczaka z ryżem i warzywami itp.. Chciałbym dziennie wydać maaax 10 zł na wszystko. Nie oczekuję od Was całej diety. Chciałbym tylko sugestii odnośnie przykładowych dań...
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Wymienione posiłki do najszybszych nie należą. Nie ma szans żeby wydać 300zł miesięcznie. Ciężko będzie Ci się wyrobić w 500zł. Tu nie chodzi o dietę a o jakiekolwiek odżywianie. Widać, że nie robisz zakupów, bo suma ta jest nierealna.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chcąc mieć tanio i zdrowo, raczej trzeba się trochę "pogimnastykować"... Znaleźć tanie źródła produktów, zrobić jakieś zapasy.
Jeśli masz gdzie przechować, warto kupić gdzieś tanio np. worek ziemniaków, worek cebuli i buraków, kasze czy ryż w dużych paczkach, mięso w promocyjnej cenie (poporcjować od razu i zamrozić).
Kupowanie taniego mięsa hurtem, wstępna obróbka - mycie, krojenie, porcjowanie, rozbicie tłuczkiem plastrów, które będą później smażone, pakowanie do osobnych woreczków lub nawet ugotowanie wielkiego gara gulaszu i zamrożenie w porcjach - bardzo ułatwia życie...
Pozdrawiam.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Nawet gdyby dominował tani i łatwy w przygotowaniu nabiał, odżywka białkowa, to i tak inne produkty, jak mięso, ryby, jaja, podroby wymagają obróbki. Można zrobić tak, że przygotujemy sobie posiłki np na 3 dni i zmiana.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dokładnie, najbardziej zajmujące i czasochłonne jest gotowanie co dzień czegoś innego. Poza tym więcej zmywania.
Zimą można w kuchni przykręcić kaloryfer i wtedy nawet jedzenie pozostawione na kuchence nie powinno się psuć - jakieś zupy, dania jednogarnkowe czy gulasz... Co dzień wystarczy je kilka minut przegotować i wytrzymują kilka dni. Dobrze jest używać rozmaitych przypraw, przecieru pomidorowego, a to co się da - zakwaszać lekko octem - przyprawy nie tylko dodają smaku, ale i konserwują dania na dłużej.
Na przykład ugotowane, pokrojone w kostkę mięso można posypać przyprawą do gyrosa / kebabu , przesmażyć na małej ilości tłuszczu i później można je kilka dni odgrzewać.
Na raz można ugotować z warzywami rosołowymi i solą cały garnek takiego skrojonego mięsa (np. łopatki wieprzowej czy kupionego w promocji mięsa z udek kurczaka - b.dobre do tego celu), poporcjować i zamrozić. Z wywaru zrobić gęsty sos - też zamrozić (np. w małych woreczkach śniadaniowych).
Poza tym warto śledzić promocje w okolicznych sklepach, czytać gazetki reklamowe i nie robić zakupów przypadkowo, tylko iść tam, gdzie kupimy coś ważnego taniej.
Opłaca się mieć parę złotych odłożonych z wyprzedzeniem na zakupy po większych świętach i po Nowym Roku - często są duże obniżki i wyprzedaże, nie tylko mięso można kupić taniej, ale i sprzęt kuchenny itp. rzeczy.
Ja np. wolę nie wykosztowywać się jakoś maksymalnie na święta, żeby mieć pieniądze na okres poświąteczny i takie okazje. Później przez miesiąc czy dwa jedzenie wychodzi taniej.
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Wiek
37 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Z mięsem jak najbardziej, robić na kilka dni, prawdę mówiąc mięso robi się krócej niż ryż (oczywiście nie wszystkie) natomiast dobrą sprawą (dla mnie) i szybką są placki / omlety (robie dzień wcześniej dwa o tym samym makro) a następnego dnia zmieniam tylko dodatki Kwestia chwili czasu i chęci przede wszystkim. Ryż też, czy kaszę można gotować na dwa dni, poźniej tylko wymiennie warzywa W dziale KUCHNIA jest sporo pomysłów, banalnych ,pysznych i niedrogich
Szacuny
6
Napisanych postów
110
Wiek
32 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1107
Tzn. to nie jest tak, że nie mam nawet 2 godzin na przyrządzenie i zjedzenie czegoś. Myślę, że w tym czasiie ugotuję coś większego i potem będę mógł sobie to odgrzewać. Tylko właśnie chciałbym prosić o jakieś wskazówki co do potraw, bo takim szybkim daniem jest burrito, które przygotowuje (naleśniki, a w środku zawinięte: ryż z mięsem i warzywami). Tylko, że po 2-3 dniach jedzenia tego samego już nie mogę na to patrzeć, chciałbym mieć kilka takich dań, które mógłbym stosować zamiennie co 2 dni chociażby....