Dobrze dobrana dieta jest podstawą sukcesu, bez względu na to, jaki celu obraliśmy oraz bez względu na to, jaką dyscyplinę sportu trenujemy. Ma ona również istotny wpływ nie tylko na wyniki sportowo, ale również, a nawet przede wszystkim nasze zdrowie. Posiłki w diecie zbilansowanej powinny być pełnowartościowe. Dobieramy więc zalecane źródła białka, tłuszczów i węglowodanów, starając się bazować najlepszych jakościowo a niekoniecznie naleśnikach, czy pierogach z mąki pszennej. Warto w takiej sytuacji zwrócić uwagę na następujące źródła makroskładników:
1. Białka:
- drób, wołowina, wieprzowina, dziczyzna, inne mięsa,
- łosoś, dziki, śledź, makrela, pstrąg, dorsz, mintaj, miruna, karmazyn, morszczuk, tuńczyk, halibut, inne świeże ryby,
- nabiał: twarogi, serki wiejskie, jogurty, mozzarella, parmezan,
- jaja,
-
odżywki białkowe.
2. Tłuszcze:
- oleje: z oliwek, lniany, kokosowy,
- masło, masło klarowane,
- smalec,
- jaja,
- tłuste ryby,
- orzechy/nasiona: włoskie, laskowe, pekan, brazylijskie, nerkowce, migdały, pestki z dyni, wiórki kokosowe, chia, siemię lniane.
3. Węglowodany:
- kasze: gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, pęczak, bulgur, kuskus,
- ryże: parboiled, basmati, jaśminowy, dziki, czarny, czerwony,
- makarony: pełnoziarnisty, żytni, razowy, durum,
- pieczywo: pełnoziarniste, pumpernikiel, graham, orkiszowe, żytnie, razowe,
- płatki: owsiane, jaglane, orkiszowe, żytnie, gryczane, jęczmienne.
- ziemniaki, bataty,
- owoce.
To właśnie te źródła pożywienia stanowić powinny podstawy posiłków. Do tego dochodzi do każdego posiłku porcja warzyw. Bez względu na to, czy będzie to posiłek przed czy po treningu.
