Zapach naszego potu często odgrywa niezmiernie istotną rolę w relacjach międzyludzkich. Jednak przede wszystkim pełni ogromną funkcję dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on wydzieliną gruczołów potowych naszej skóry i składa się w 98% z wody. Pozostałe 2% stanowią inne składniki, takie jak: chlorek sodu, mocznik, kwas moczowy, amoniak, węglowodany, składniki mineralne, witaminy, barwniki. Wszystkie one są metabolitami powstającymi w wyniku rozkładu spożywanych substancji wraz z dietą lub w wyniku reakcji powstających w naszym
organizmie. Z reguły są to po prostu związki, których nasz organizm nie potrzebuje i musi się pozbyć wydalając.
Średnio oddajemy od 1,5 do 3 litrów moczu w ciągu dnia. Uzależnione jest to przede wszystkim od ilości spożywanych płynów. Im więcej pijemy, tym więcej wydalamy. Warto pamiętać o tym, aby w naszej diecie spożywać odpowiednie ilości płynów. Dzięki temu unikniemy odwodnienia, które może mieć bardzo nieprzyjemne skutki.
Nie tylko Ilość spożywanych płynów ma znaczenie. Bardzo ważne jest to, jaką wodę spożywamy. Pijąc wodę źródlaną o niskiej mineralizacji, niestety odwodnimy się, zamiast nawodnić. Wynika to z tego, że stężenie elektrolitów w naszym organizmie jest wyższe niż w spożywanej wodzie. W takiej sytuacji organizm nasz pozbywa się składników mineralnych, zamiast je dostarczać z wody. Może to być jednym z powodów nieprzyjemnego zapachu moczu amoniakiem. Inna możliwość, która jest również bardzo prawdopodobna, to spożywanie przez Ciebie zdecydowane zbyt dużej ilości białka wraz z dietą.
Zalecana Ilość to 1,7-2,5 g/kg masy ciała. Przy nadmiarze białka nasz układ trawienny, głównie wątroba musi się trochę namęczyć z jego metabolizmem. Powoduje to zwiększone wydalanie amoniaku przekształcanego w mocznik. Dlatego też warto, abyś przeanalizował w swojej diecie Ilość białka i ustanowił zalecane ilości. Nie ma sensu niepotrzebnie obciążać organizmu i w dodatku nieprzyjemnie pachnieć.
