Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Znalazlem w sklepie cos co nazywa sie substytutem soli i w 99% sklada sie z chlorku potasu. Smakuje troszke inaczej ale mozna sie przyzwyczaic. Czy mozna to stosowac bezkarnie (ewentualnie czy sa jakies skutki nieporzadane jesli sie przedawkuje) np do jajek na twardo, kanapek z serem i rzodkiewka i innych potraw, do ktorych uzywalismy wczesniej soli?
Szacuny
48
Napisanych postów
4154
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
45412
chlorek potasu to tez sól ,mozna jej używać zamiast tradycyjnej soli NaCl
oczywiście umiar jest wskazany jak we wszystkim,można stosować obydwie sole razem
xxxxxl
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Konkretnie chodzi mi o to ze sód znajduje sie prawie w kazdym pokarmie jaki spozywamy (szczegolnie jesli jest to pokarm przetworzony) i jego dodatkowa suplementacja w postaci soli kuchennej jest wysoce niewskazana. Chodzi o efekt zatrzymywania wody w komurkach i tak zwane "puchniecie" z tego powodu. Pytam czy jest jakis sens any zamienic sod na potas w diecie, czy tez nie przyniesie to zadnego pozytywnego efektu i szkoda sobie tym zawracac glowy.
Szacuny
48
Napisanych postów
4154
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
45412
jak zjesz nadmiar chlorku potasu,to też dojdzie do zatrzymania wody w organiźmie
potas wiąze wode w komórkach mięśniowych,a sód w przestrzeniach międzykomórkowych
dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wskazana jaest równowaga miedzy tymi pierwistkami
jak używasz namiaru NaCl,powinienes uzupełnic poziom potasu
potas odpowiedzialany jest za magazynowanie ww w mięśniach
możesz używać tej soli potasowej ale z umiarem,jak i soli sodowej
xxxxxl