Szacuny
2
Napisanych postów
10
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17
Witam, mam pytanie:
czy normalne jest ciśnienie 180/70 w trakcie i po dynamicznym wysiłku?
Mam 26 lat i normalnie mam 125/75 no i moze czasem jak sie zdenerwuje to 140/75.
Z góry dziękuję.
Szacuny
2
Napisanych postów
10
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17
Dzięki, bo już myślałem, że coś ze mną nie tak, jak pisaliście niektórzy na forum, że wam po wysiłku spada ciśnienie. A z kolei czytałem na innym forum, że "165/90 to przesada", a ja mam te pierwsze nawet wyższe.
Pozdr
Szacuny
44
Napisanych postów
291
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2963
W trakcie dynamicznego wysiłku ciśnienie skurczowe- to pierwsze rośnie proporcjonalnie do obciążenia a to drugie (rozkurczowe) stoi w miejscu, odrobine rośnie lub nieznacznie spada- taka jest prawidłowa reakcja.
Inaczej jest w wysiłku satycznym- tam rosną obie wartości i to znacznie. Wysiłek statyczny to np. "krzesełko"
Szacuny
12
Napisanych postów
4692
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
22083
a jak ja miałem na bilansie: 140/75 ?
to co mam nie tak?
bilans miałem około 10.20 a rrano około 7.30 wyspiłem PLUSSZ (zawiera 50mg kofein/100ml) a wypiłem szklankę? mogło mieć to wpływ na podwyższon ciśnienie??
bo matka już mnie straszy że mogę mieć przerost mięśnia sercowego.... a ja nie chcę tego...
Szacuny
44
Napisanych postów
291
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2963
Zobacz co napisalem w Twoim poscie- cisnienie moglo skoczyc z powodu okoliczności a mcmd nazwal to slangiem lekarskim "zespol bialego fartucha" a ja dodam do tego jeszcze określenie nadciśnienie gabinetowe.
Zmierz sobie w spokojnych warunkach cisnienie to wtedy bedzie o czym gadac- i zobacz co napisalem o przeroscie- nie czytasz chyba odpowiedzi w swoim poscie i niepotrzebnie panikujesz.