Wpiszcie ile macie w obwodu w nadgarstku.
Dla tych mniej lotnych, by nie oszukiwali - jeżeli na miarze krawieckiej wyjdzie na granicy np: 16/17 - to macie -> 16
Aha, czemu nadgarstek? Że zacytuje z innych stron:
"Podaję za stroną www.sandowmuseum.com/ideal.html , jedną z wielu, na których znajdziecie popularny w Internecie kalkulator automatycznie wyliczający idealne męskie wymiary na podstawie tylko jednego parametru: obwodu nadgarstka. Czemu właśnie nadgarstka? Bo to jedyne miejsce, w którym nie gromadzi się lub gromadzi w stopniu minimalnym tkanka tłuszczowa, tak więc nadgarstek informuje o pierwotnej, wyjściowej, „surowej" strukturze kostno-mięśniowej danej osoby. I tak, obwód nadgarstka poniżej 15,5 cm oznacza budowę drobnokościstą, 15,5-17,5 cm - średnią, powyżej 17,5 cm - masywną. (za: „Men's Health") "
http://www.trec.com.pl/index_e.php
- na tej stronie (u dołu) można przeliczyć nasze wymiary.
Na początek ja swoje: prawy 17, lewy 16,9.
Aktualna waga 85 kg/180 cm.
Kumple: 177 cm - 16,3 cm
drugi - 194 cm - 18,5 cm
Rozmiar nadgarstka jest pośrednio związany ze wzrostem.
Jak wiecie, waga powinna wzrstać do 2-giej potęgi - BMI.
Gyby powiększał się proporcjonalnie, waga rosła by do 3-ciej potęgi.
Zaś gdyby, tylko rosnąć w górę, a grubość koścca była by bez zmian i obwody by się nie zmieniały, to waga wzrsatał by tylko do 1-potęgi.
Ale uwzględniająć te BMI, wychodzi:
Czyli osoba wyższa o 10%, powinna mieć w posostąłych wymiarach po 5% wiecej.
Czyli:
(wzrost/wysokość/długośc kończyn) 1,1 * (obwód/szerokość) 1,05 * (obwód/głebokość) 1,05
Teraz, jesli faktycznie jest taka zależność, to podaje średnie wymiary dla danego wzrostu:
(czyli wzrost o +6%, to obwody o +3%)
170 cm - 16 (waga 65 kg)
180 cm - 16,5 cm (typowa waga 73 kg - BMI 22,5)
190 cm - 17 cm (typowa - 81 kg)
- dla średniej budowy ciała.
Większy obwód o 0,5 cm - to większa waga naturalna o 4 kg.
Np: dla 180 cm i obwodu 17,5 cm - typowa waga może wynosić nawet 81 kg.
Według moich wyliczeń - 0,5 cm więcej w nadgarstku to 4 kg wiecej dla tej budowy ciała - tzn. 4 kg więcej "naturlanej" masy, której nie trzeba starać się utrzymać.
O ile mam racje (16*1,03 = 16,5. A 1,03*1,03*70 = 74 kg) i o ile, nadgarstek może być aż taką wyrocznią ....
Troszkę by to się nawet zgadzało. Bo kumpel podobnego wzrostu ma 7 mm mniej, i musi starac sie, by utrzymac 77 kg :) A ja bez problemu dochodzę do 90.
W kulturystyce, strongmenach czy ogólnie siłowych, pewno im więcej, tym lepiej. Ale coś czuje, że przy dużej masie i tak tam się osadza tłuszczyk, bo widziałem już takie nadgarstki
Dla tych mniej lotnych, by nie oszukiwali - jeżeli na miarze krawieckiej wyjdzie na granicy np: 16/17 - to macie -> 16

Aha, czemu nadgarstek? Że zacytuje z innych stron:
"Podaję za stroną www.sandowmuseum.com/ideal.html , jedną z wielu, na których znajdziecie popularny w Internecie kalkulator automatycznie wyliczający idealne męskie wymiary na podstawie tylko jednego parametru: obwodu nadgarstka. Czemu właśnie nadgarstka? Bo to jedyne miejsce, w którym nie gromadzi się lub gromadzi w stopniu minimalnym tkanka tłuszczowa, tak więc nadgarstek informuje o pierwotnej, wyjściowej, „surowej" strukturze kostno-mięśniowej danej osoby. I tak, obwód nadgarstka poniżej 15,5 cm oznacza budowę drobnokościstą, 15,5-17,5 cm - średnią, powyżej 17,5 cm - masywną. (za: „Men's Health") "
http://www.trec.com.pl/index_e.php
- na tej stronie (u dołu) można przeliczyć nasze wymiary.
Na początek ja swoje: prawy 17, lewy 16,9.
Aktualna waga 85 kg/180 cm.
Kumple: 177 cm - 16,3 cm

drugi - 194 cm - 18,5 cm
Rozmiar nadgarstka jest pośrednio związany ze wzrostem.
Jak wiecie, waga powinna wzrstać do 2-giej potęgi - BMI.
Gyby powiększał się proporcjonalnie, waga rosła by do 3-ciej potęgi.
Zaś gdyby, tylko rosnąć w górę, a grubość koścca była by bez zmian i obwody by się nie zmieniały, to waga wzrsatał by tylko do 1-potęgi.
Ale uwzględniająć te BMI, wychodzi:
Czyli osoba wyższa o 10%, powinna mieć w posostąłych wymiarach po 5% wiecej.
Czyli:
(wzrost/wysokość/długośc kończyn) 1,1 * (obwód/szerokość) 1,05 * (obwód/głebokość) 1,05
Teraz, jesli faktycznie jest taka zależność, to podaje średnie wymiary dla danego wzrostu:
(czyli wzrost o +6%, to obwody o +3%)
170 cm - 16 (waga 65 kg)
180 cm - 16,5 cm (typowa waga 73 kg - BMI 22,5)
190 cm - 17 cm (typowa - 81 kg)
- dla średniej budowy ciała.
Większy obwód o 0,5 cm - to większa waga naturalna o 4 kg.
Np: dla 180 cm i obwodu 17,5 cm - typowa waga może wynosić nawet 81 kg.
Według moich wyliczeń - 0,5 cm więcej w nadgarstku to 4 kg wiecej dla tej budowy ciała - tzn. 4 kg więcej "naturlanej" masy, której nie trzeba starać się utrzymać.
O ile mam racje (16*1,03 = 16,5. A 1,03*1,03*70 = 74 kg) i o ile, nadgarstek może być aż taką wyrocznią ....
Troszkę by to się nawet zgadzało. Bo kumpel podobnego wzrostu ma 7 mm mniej, i musi starac sie, by utrzymac 77 kg :) A ja bez problemu dochodzę do 90.
W kulturystyce, strongmenach czy ogólnie siłowych, pewno im więcej, tym lepiej. Ale coś czuje, że przy dużej masie i tak tam się osadza tłuszczyk, bo widziałem już takie nadgarstki

2
Wyciąg z regulaminu :
Ptk.4 - "wortal" ma zawsze racje
Nie klikaj http://wortal.prv.pl