Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
131
Witam borykam się od paru dni z problemem osłabienia organizmu , a mianowicie nadmierne pocenie także w nocy ( potrafię się obudzić bo poduszka jest mokra jak z prania , a śpię odkryty) .
Nabrzmiałym brzuch , osłabienie mięśni i kondycji .
Teraz trochę o mnie , dieta w przedziale 2700 - 3000 kcal liczone na kilku kalkulatorach , regularne posiłki ,woda ok2 litrów aktualna waga 86,5 przy wzroście 176 cm .
Co to może być , dodam że pije sporo kawy i to ja podejrzewam o to wszystko , ale nie wiem dokładnie.
Szacuny
525
Napisanych postów
1516
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
22229
Podałeś za mało informacji. Picie dużych ilości diuretyków, jak kawa sprzyja osłabieniu i stopniowemu odwodnieniu organizmu, tym bardziej latem. Na sam początek,ograniczyłbym lub odstawił na jakiś czas kawę i obserwował czy się nie poprawia. Niestety, ale na podstawie tego co napisałeś, tylko tyle można wnioskować.
Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2023-06-22 13:41:47
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Witam! Nadmierne pocenie się, osłabienie mięśni i kondycji oraz nabrzmiały brzuch mogą być spowodowane przez różne czynniki, a picie dużej ilości kawy może być jednym z nich. Kofeina zawarta w kawie jest znana ze swoich właściwości pobudzających i może powodować wzmożone pocenie się oraz zwiększone oddawanie moczu.
Ponadto, picie dużej ilości kawy może prowadzić do odwodnienia organizmu, co również może mieć wpływ na osłabienie mięśni i kondycji. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią równowagę płynów poprzez spożywanie odpowiedniej ilości wody.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
Jeżeli faktycznie pijesz dużo tej kawy No to myślę że to jest twój problem, a raczej przyczyna twoich problemów ponieważ możesz mieć problem z odpowiednim nawodnieniem organizmu, Nie wiemy ile tej wody spożywasz natomiast pobudzenie które daje kofeinę Plus jej działające właściwości diuretyczne powodują że możesz się wyzbywać dużo elektrolitów wraz z moczem oraz samej wody, a jak wiadomo słabe nawodnienie organizmu może być przyczyną pogorszenia kondycji oraz szeregu innych funkcji życiowych w tym osłabienie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Dokładnie w pierwszej kolejności trzeba by było tutaj mocno ograniczyć kawę jak i wszelkiego rodzaju stymulanty zawarte na przykład w treningówkach jeżeli takowe stosujesz. Uzupełnić podaż płynów w diecie aby trzymać się codziennie mniej więcej stałego poziomu co również będzie zapobiegało wahaniom płynu w organizmie jak i nadmiernej diurezy. Uzupełnienie podstawowych elektrolitów. Oraz można pomyśleć o zastosowaniu adaptogenów jak ashwagandha, różeniec Górski i tym podobne aby przyspieszyć regenerację układu nerwowego