Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Problem z blendowaniem surowych orzechów laskowych

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2472

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2307
Kupiłem blender znanej firmy, moc 1400 W. Smoothy z owoców, warzyw bajkowe robi ale ma problem z surowymi czyli nieprażonymi orzechami laskowymi. Chodzi o ich konsystencję która jest zbyt kleista; gdy są już trochę pokruszone przez blender, tworzą gęstą zwartą masę która nie podchodzi do wirujących ostrzy. Podkładanie szpatułka nic nie daje. Czytałem w internecie przechwałki jak to komu świetnie się zblendowały, nie wierzę. Dopiero jak podlałem je mlekiem to tak ale ja chce masło z surowych orzechów laskowych a nie surowe orzechy laskowe z mlekiem zblendowane.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 23300 Napisanych postów 25280 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1020604
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29773 Napisanych postów 27256 Wiek 33 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 384609
najlepiej dodać czegoś "mokrego" - oleju albo innego już gootwego masła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2307
Nie chce dodatków, masla gotowego nie mam. Myślę że dodam wody a później ją odparuję rozsmarowawszy masło na patelni. W temperaturze nieniszczącej.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29773 Napisanych postów 27256 Wiek 33 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 384609
jak dodasz trochę masła gotowego z samych orzechów to makro się nie zmieni finalnego produktu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 23300 Napisanych postów 25280 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1020604
tak samo jak dodasz łyżkę, czy 2 wody. Na 300 czy 400g orzechów to znikoma ilość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2307
Masła z orzechów laskowych nie mam i kupować nie chce żeby mieć na"rozruch" za każdym razem. Jest jeszcze taka możliwość, że trzeba ich wsypać bardzo dużo tak aby pomimo odrzucania ich przez ostrza, z góry napierały masy wspomagane naciskiem szpatułki. I może wtedy się zblendują. Przed chwilą zrobiłem super masę na placki ziemniaczane - gdy wrzuziłen na początek niewiele (idąc za radą jakiejś "ekspertki" kulinarnej z internetu) to też ostrza odrzuciły kawałki i pracowały na sucho. Dosypałem wszystko i zaczęło się blendowanie jak się patrzy.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4877 Napisanych postów 21619 Wiek 36 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 93517
Ja bym dodała jakiegoś tłuszczu

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17764 Napisanych postów 132961 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464620
w takim przypadku najlepiej się sprawda ręczny blender, bo te co są ostrza to jak się ubije to bie posiagnie do góry

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2307
Szkoda blendera i prądu na surowe (tegoroczne) orzechy laskowe, nawet dodanie oleju nie pomaga. Blender przegrzewa się, wyłącza masło się nie robi. Blender jest dobry, orzeszki ziemne tak zblendował, że przelałem do słoika niczym gęsty olej. Zblendowane lepiej niż te w maśle z OLIMP, aż za bardzo, następnym razem krócej poblenduje.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 552 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11093
Dodaj tahini czy jakiś olej z orzechów np laskowych w Lidlu maja. Niby 250ml 13zl bodajze ale całego nie wlejesz a zrobi konsystencję. I masło z laskowych masz taniej. Ja bym tak zrobiła namoczyla orzechy w wodzie. Podrazyla je w piekarniku czy patelni i wtedy do blendera +olej z laskowych.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JESIENNE DANIA

Następny temat

Mrożone produkty liczenie kcl

Spalanie
Polecane artykuły