Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
19
Jakieś 3 dni temu upadłem i wylądowałem na rękach i wszystko było git tylko trochę bolał mnie kciuk (miałem już złamany palec, więc był to sporo mniejszy ból). Opuchlizny nie było oraz sinych miejsc. Po tych 3 dniach nadal czuje średni ból w miejscu oznaczonym na obrazku i mam wrażenie, że kostka lekko bardziej mi wystaje niż w lewej ręce. Ruchliwość jest raczej dobra, mogę nim ruszać w każdą stronę i zginać do końca, jedynie boli mnie jak próbuję mocno odgiąć palec i złapać jakąś rzecz. Proszę o pomoc co mogło mi się stać, bo sam nie wiem.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Witaj. Przede wszystkim to pomocy w tego typu przypadkach powinieneś szukać u lekarza, lub na SOR aby faktycznie oznaczyć jednoznacznie Co stało się tak naprawdę z kciukiem. Jeżeli był on wybity to najprawdopodobniej z miejscu gdzie doszło do znacznego przeciążenia stawu powstał stan zapalny doszło do wysięgu, opuchlizny i dość często w miejscu w końcu z tego typu zbiera się tak zwana ziarnina. Kiedyś nasi rodzice potocznie mówili że Wstaw się "obleje" i będzie funkcjonował jak dawniej. Myślę że warto tutaj udać się do lekarza by wykluczyć ewentualne komplikacje
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Dokładnie Jeżeli zależy nam na pełnej diagnostyce i na tym aby w przyszłości ręka nie powodowała problemów choćby w przypadku treningu siłowego czy też za kilka lat może okazać się że w miejscu kciuka wdało się znaczne zwyrodnienie i będzie utrudniona jego mobilność to warto by było zainteresować się tematem dogłębnie wykonać minimum RTG lub USG w zależności od tego co będzie pasowało osobie diagnozującej i zaopiekowanie się kciukiem w odpowiedni sposób który wydłuży jego aktywność w roku twojego życia
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Nie ma co się dziwić, że trzy dni po upadku nadał odczuwasz bolesność w stawie kciuka. Jest to całkiem normalne w takiej sytuacji. Urazy tego typu, na małych stawach odczuwalne są dużo dłużej, nawet do trzech miesięcy, np. po zerwaniu torebki stawowej. Bez wątpienia plusem jest to, że nie ma opchulizny i zaczerwienienia/wylewu krwi. Jest więc bardzo prawdopodobne, że nie takiego nie stało się z palcem. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, to nie pozostaje nic innego, jak zrobić zdjęcie RTG, udając się do lekarza.