Witam serdecznie, mam 20 lat, ćwiczę od 4 lat. Niestety zmagam sie z dość popularnym problemem - mianowicie dyskopatia. Ból od 3 lat, raz jest raz nie ma (nie mocny, ale wkurz******) wiecie oco chodzi, po prostu powoduje dyskomfort itp. pod koniec 2023 roku byłem na rezonansie i wykazał: Dyskopatię ( lordoza ledzwiowa splycona, Bulging krazka L3-4, stenoza do 10mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. Bulging krazka L4-5, stenoza do 9mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. Bulging krazka L5-S1, stenoza do 10mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. ) Od czasu tego badania nic się długo nie zmieniało. Od około 3 miesięcy pojawiło się drętwienie nogi - głównie lewej, dość często. Ból pleców na tym samym poziomie po tym czasie. Zaczalem bardzo dbac o ruch, technika idealna. dodam, ze cwiczenia ktore powodowaly wiekszy bol - np RDL odrazu korygowalem/usuwalem z planu. - ciagle sprawdzana itp. Chodziłem na fizjoterapie, miałem różne masaże na niej itp - brak efektów. Ból i dretwienie dalej się pojawia ( i nie konkretnie po danej czynnosci, tylko czasem po prostu w ciagu dnia tak jakby bylo to losowe). Od lekarzy slyszalem tylko, ze jest wszystko w porzadku i dostawalem skierowanie na fizjoterapie ( mam juz chyba ich z 7, bo troche sie po tych lekarzach nachodzilem). Martwie sie o te plecy, dlatego jest to dla mnie duza udreka, szczególnie że mam 20 lat i kocham silownie,sporty itp. Dlatego też udałem się ponownie do lekarza- ortopedy. Zlecil mi zrobic RTG calego kregoslupa, a takze udac sie do neurologa (chyba juz 3 raz). RTG wykazalo, ze: niewielkie lewoboczne skrzywienie kregoslupa pogranicza Th-L, kąt Cobba ok, 10 stopni. Kości miednicy niesymetrzyczne - 11mm nizej ustawiony talerzx prawej kosci biodrowej. Cechy zwezania przestrzeni m-kregowej L5-S1 w tylnym odcinku. Neurolog powiedział, ze wszystko jest okej, nie ma sie co martwic i ze fizjoterapia bo nie ma innego sposobu (8 skierowanie XD). Teraz planuje wrócic do tego ortopedy z wynikami, a także wrocic na fizjoterapie - tyle, ze do innej osoby. I teraz po moim obszernym opisie chciałbym wam zadać pare pytan, ktore moga mi pomoc:
1) Czy mogę sobię jakieś konretne ćwiczenia właczyc do planu, ktore będą wspierać wyżej wymienione dolegliwosci?
2) Jakich cwiczen nie robic?
3) Jakies konkretne badanie wykonac, pojsc do jakiegos lekarza od innej specjalizacji itp?
4) Czy jakies leki moglyby to wspomoc (nie chodzi mi oto, zeby zniknal bol, tylko bardziej cos co np zmniejszy stan zapalny, wspomoze to miejsce)?
5) Jakies inne porady?
Potrzebuje po prostu wsparcia, moze ktos z was ma lub miał podobna sytuacje i jakoś to rozwiązał.
1) Czy mogę sobię jakieś konretne ćwiczenia właczyc do planu, ktore będą wspierać wyżej wymienione dolegliwosci?
2) Jakich cwiczen nie robic?
3) Jakies konkretne badanie wykonac, pojsc do jakiegos lekarza od innej specjalizacji itp?
4) Czy jakies leki moglyby to wspomoc (nie chodzi mi oto, zeby zniknal bol, tylko bardziej cos co np zmniejszy stan zapalny, wspomoze to miejsce)?
5) Jakies inne porady?
Potrzebuje po prostu wsparcia, moze ktos z was ma lub miał podobna sytuacje i jakoś to rozwiązał.