Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Problem z plecami

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 358

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 102 Wiek 20 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1664
Witam serdecznie, mam 20 lat, ćwiczę od 4 lat. Niestety zmagam sie z dość popularnym problemem - mianowicie dyskopatia. Ból od 3 lat, raz jest raz nie ma (nie mocny, ale wkurz******) wiecie oco chodzi, po prostu powoduje dyskomfort itp. pod koniec 2023 roku byłem na rezonansie i wykazał: Dyskopatię ( lordoza ledzwiowa splycona, Bulging krazka L3-4, stenoza do 10mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. Bulging krazka L4-5, stenoza do 9mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. Bulging krazka L5-S1, stenoza do 10mm i obustronne zwezenie otworów miedzykregowych. ) Od czasu tego badania nic się długo nie zmieniało. Od około 3 miesięcy pojawiło się drętwienie nogi - głównie lewej, dość często. Ból pleców na tym samym poziomie po tym czasie. Zaczalem bardzo dbac o ruch, technika idealna. dodam, ze cwiczenia ktore powodowaly wiekszy bol - np RDL odrazu korygowalem/usuwalem z planu. - ciagle sprawdzana itp. Chodziłem na fizjoterapie, miałem różne masaże na niej itp - brak efektów. Ból i dretwienie dalej się pojawia ( i nie konkretnie po danej czynnosci, tylko czasem po prostu w ciagu dnia tak jakby bylo to losowe). Od lekarzy slyszalem tylko, ze jest wszystko w porzadku i dostawalem skierowanie na fizjoterapie ( mam juz chyba ich z 7, bo troche sie po tych lekarzach nachodzilem). Martwie sie o te plecy, dlatego jest to dla mnie duza udreka, szczególnie że mam 20 lat i kocham silownie,sporty itp. Dlatego też udałem się ponownie do lekarza- ortopedy. Zlecil mi zrobic RTG calego kregoslupa, a takze udac sie do neurologa (chyba juz 3 raz). RTG wykazalo, ze: niewielkie lewoboczne skrzywienie kregoslupa pogranicza Th-L, kąt Cobba ok, 10 stopni. Kości miednicy niesymetrzyczne - 11mm nizej ustawiony talerzx prawej kosci biodrowej. Cechy zwezania przestrzeni m-kregowej L5-S1 w tylnym odcinku. Neurolog powiedział, ze wszystko jest okej, nie ma sie co martwic i ze fizjoterapia bo nie ma innego sposobu (8 skierowanie XD). Teraz planuje wrócic do tego ortopedy z wynikami, a także wrocic na fizjoterapie - tyle, ze do innej osoby. I teraz po moim obszernym opisie chciałbym wam zadać pare pytan, ktore moga mi pomoc:
1) Czy mogę sobię jakieś konretne ćwiczenia właczyc do planu, ktore będą wspierać wyżej wymienione dolegliwosci?
2) Jakich cwiczen nie robic?
3) Jakies konkretne badanie wykonac, pojsc do jakiegos lekarza od innej specjalizacji itp?
4) Czy jakies leki moglyby to wspomoc (nie chodzi mi oto, zeby zniknal bol, tylko bardziej cos co np zmniejszy stan zapalny, wspomoze to miejsce)?
5) Jakies inne porady?
Potrzebuje po prostu wsparcia, moze ktos z was ma lub miał podobna sytuacje i jakoś to rozwiązał.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9152 Napisanych postów 83455 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705605
No chłopie 20 lat i już taki problem z kręgosłupem :-/ nie wiem po jakiego zlecał Ci te rtg %)
Najlepiej umów się z jakimś sprawdzonym trenerem / fizjoterapeutą na kilka treningów . Niech Ci pokaże co trenować i jak trenować . Jeżeli odczuwasz mocny ból to możesz rozważyć blokadę nadtwardowkowa . Skonsultuj to z neurochirurgiem

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2024-06-21 22:13:20

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 102 Wiek 20 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1664
flex1976
No chłopie 20 lat i już taki problem z kręgosłupem :-/ nie wiem po jakiego zlecał Ci te rtg %)
Najlepiej umów się z jakimś sprawdzonym trenerem / fizjoterapeutą na kilka treningów . Niech Ci pokaże co trenować i jak trenować . Jeżeli odczuwasz mocny ból to możesz rozważyć blokadę nadtwardowkowa . Skonsultuj to z neurochirurgiem

Czy taki problem, duzo osób znam co mają zajechany kręgosłup - o ile skolioza bez uszkodzen pozostalych struktur kostnych mozna nazwac czyms nadzwyczajnym. Trenuje niestety dobrze, czemu niestety? Bo było to już wielokrotnie sprawdzane, nie pisałbym gdybym wiedział, ze wystarczy pójść do trenera bo jestem laikiem silowni i nie wiem jak hantel z ziemi podniesc. W jakim sensie nie wiesz czemu zlecil RTG? Pewnie w celu dodatkowej diagnozy, bo od czasu samego rezonansu sporo minelo + pojawilo sie dretwienie nogi. Nie odczuwam mocnego bólu, on nigdy nie był mocny - był po prostu i tyle , bardziej denerwował niż bolał.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
boreneks
flex1976

Czy taki problem, duzo osób znam co mają zajechany kręgosłup - o ile skolioza bez uszkodzen pozostalych struktur kostnych mozna nazwac czyms nadzwyczajnym. Trenuje niestety dobrze, czemu niestety? Bo było to już wielokrotnie sprawdzane, nie pisałbym gdybym wiedział, ze wystarczy pójść do trenera bo jestem laikiem silowni i nie wiem jak hantel z ziemi podniesc. W jakim sensie nie wiesz czemu zlecil RTG? Pewnie w celu dodatkowej diagnozy, bo od czasu samego rezonansu sporo minelo + pojawilo sie dretwienie nogi. Nie odczuwam mocnego bólu, on nigdy nie był mocny - był po prostu i tyle , bardziej denerwował niż bolał.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9152 Napisanych postów 83455 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705605
A Ty piszesz do mnie pretensjonalnie czy jak ? Rtg w tym wypadku to bezsensowne napromieniowanie . Po co ten post założyłeś ?

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
flex1976
A Ty piszesz do mnie pretensjonalnie czy jak ? Rtg w tym wypadku to bezsensowne napromieniowanie . Po co ten post założyłeś ?

W żadnym wypadku pretensje, po prostu wyjaśniam, że to nie tak ze nie potrafie cwiczyc - tylko to bardziej zlozony problem ktorego nie potrafi jak sie okazuje zaden z lekarzy rozwiązac. Dodam ze robie to prywatnie. A w pozostałej reszcie wyjaśniam, że mnie to nie boli mocno. Zreszta to tez opisalem w glownym poscie. A co do RTG, moze i bylo bez sensu + taki, ze wiem jaka skolioza, bo wczesniej nie bylo to wykazane. Po prostu dostaje diagnoze, ze nie jest mi nic nadzwyczajnego, ze nie ma ucisku na nerwy itp. No ale jednak mnie boli, ale jednak dretwieje itp itd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
RTG nie pokaże ucisku na nerwy, do tego potrzebny jest rezonans magnetyczny. Jeśli chodzi o fizjoterapię, obejmuje ona więcej niż tylko TENS i masaż. Ważne są również techniki manualne i ćwiczenia wykonywane z fizjoterapeutą. Współpraca z doświadczonym fizjoterapeutą jest kluczowa, ponieważ dostosuje on program rehabilitacji do Twoich potrzeb. Pisząc trener nie chodziło mi o obecnych trenerach po kursach weekendowych
Musisz również się skupić nad :
1. Rozciąganie mięśni przykręgosłupowych
2. Wzmacnianie mięśni brzucha(np. planki).
3. Można spróbować Ćwiczenia McKenzie
4. Stabilizacja kręgosłupa
5. Mobilizacja nerwów
Ogólnie na chwilę obecną wyeliminowanie wszelkich ćwiczeń obciążających kręgosłup osiowo

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
W zasadzie najważniejsze to, co miałeś zrobić w celu zdiagnozowania problemu, już zrobiłeś, więc tutaj nic więcej nie ma potrzeby. W sytuacji takiej z należy, niestety już do końca życia liczyć się z tym, że należy wykonywać regularną rehabilitację i pracę z fizjoterapeutą. Zarówno od strony manualnej, jak i wykonywania ćwiczeń specjalistycznych. Specjalista w tym kierunku będzie już wiedział jak Ciebie pokierować i jakie ćwiczenia w treningu siłowym możesz wykonywać. Warto jest również pomyśleć o wzmacnianiu mięśni głębokich brzucha.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening w czasie przeziębienia

Następny temat

Przepuklina pępkowa, a trening

Alldeynn
Polecane artykuły