Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
15
W Większym skrócie na siłowni przeciążyłem rękę i lekarz stwierdził u mnie zespół de quervaina oczywiście ciągałem się po NFZ lekarze przypisywali jakieś maści które kompletnie nie pomogły oraz orteze, która też w niczym nie pomogła pomimo noszenia jej przez miesiąc Dopiero u lekarza prywatnego zrobiono mi zastrzyk sterydowy dzięki któremu po 1,5 miesiąca wróciłem na siłownie niestety po kolejnym miesiącu ręka znowu zaczęła sprawiać problemy i znowu ta sama historia po 2 miesiącach miałem kolejny zastrzyk który tym razem nie pomógł, ponieważ w ręce cały czas jest przeskakiwanie i dziwna mała gula w miejscu ściegna
Dlatego proszę o jakieś porady osób, której zmagały się z podobnymi chorobami jakieś porady co z tym robić, bo jestem kompletnie przygnębiony z powodu braku możliwości robienia całej górnej części ciała (wiem, że można robić niektóre partie bez używania nadgarstka, ale nadal to nie to samo)
Choroba jest w prawej ręce
zmagam się z nią ponad rok.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12448
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
Witaj. Niestety nbie znajdujemy sie na forum medycznym, a sportopwym, dlatego nasze sugestie beda sklaniac do szukania lepszego specjalisty w tym zakresie. Musisz trafic na dobrego ortopede, ktoremu bedzie chialo sie wyprowadzic cie z choroby. tutaj popelniales tez blad w postaci powrotu do aktywności, gdy wykonano Ci zastrzyk tzw. blokady. Wiele osob po zastosowaniu leczenia w tej formie mysli nadgle, ze sa zdrowe i obciążają organizmy pełnym zakresie, ale to tak nie działa. Jest to wtedy moment na to, aby zajac sie rehabilitacja, w zakresie na ile pozwala brak bolesnosci.
Szacuny
32
Napisanych postów
201
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
10517
Zmagam się z tą przypadłością od końca lata zeszłego roku. Na początku zlałem to zupełnie- myślałem, że się "rozrusza". Dopiero po paru tygodniach jak nie przeszło zacząłem dociekać co to może być. Stosowałem różne maści p-bólowa i p-zapalne- to rozwiązanie doraźne. Na YT masz kilka filmików z ćwiczeniami, żeby rozciągnąć ścięgna. Te w pewnym momencie pomagały mi najbardziej jeśli chodzi o poprawę objawów bólowych. Ale po robieniu ich codziennie po kilka razy, przez kilka tygodni także nie przyniosły one cudów. Zapisałem się do ortopedy- ten dał skierowanie na fizjoterapię. Czekam obecnie na pierwszą wizytę (maj)- mam nadzieję, ze seria zabiegów pomoże. Jeśli nie to pozostanie zabieg chirurgiczny niestety - którego oczywiście chciałbym uniknąć, bo wykluczy z aktywności na dłuższy czas.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Niestety ciężko nam doradzić Tobie cokolwiek więcej niż zrobi lekarz i fizjoterapeuta. To właśnie oni powinni być osobami, z którymi powinieneś przede wszystkim konsultować tę chorobę. Jest to problem typowo przeciążeniowy, więc pierwsze co należy zrobić to zniwelować stan zapalny. Następnie wraz z pomocą fizjoterapeuty i ćwiczeń specjalistycznych wzmocnić odpowiednio ramię, tak aby problem nie nawracał. Warto również zastanowić się nad Twoim treningiem i błędami pod kątem technicznym jakie popełniasz.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12448
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
moze tak byc... nawet zwykla praca ktora jest ciagle powtarzalna w penym stopniu moze wywolac ostry stan zapalny, przeciazenie tkanek miekkich, ktore pozniej ciezko wyleczyc wlasnie ze wzgledu na to, ze dany ruch jest wykorzystywany w zyciu codziennym. czasem jestety unieruchomienie jest jednym wyjsciem, co pozowli opanowac stan zapalny w obrebie tkanek i wdrozyc dzialania rehabilitacyjne wtedy. Podobnie dziala wlasniee zastrzyk z blokady, ktory wykazuje glownie dzialanie przeciwbvolowe i przeciwzapalne.
Szacuny
106325
Napisanych postów
378355
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1711692
Walczyłem prawie rok z tym bilem bpc i tb500 Tylko dziwnie u ciebie się za leczenie wzięli u mnie na start szedł antybiotyk aby stan zapalny zmniejszyć non stop maści przeciwzapalne i spędziłem już po antybiotyku u fizjo z 30 h ? Najwięcej mi pomagało chyba elektroliza podskórna albo przezskórna to się nazywało plus oczywiście inne zabiegi lasery/fala masaże itp
Ortezę zakładałem również przede wszystkim na noc , przez ten czas choroba była falami raz lepiej raz gorzej i można powiedzieć puściło z dnia na dzień bez mala
Lecialo tez sporo ibuprofenu 3*400 mg po antybiotyku
Plus później miałem ćwiczenia do domu zapisane gumką recepturka na palce i odwodzenie palcy na zewnątrz
Szacuny
32
Napisanych postów
201
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
10517
Antybiotyk na stan zapalny pochewki ścięgna...? To dopiero dziwna terapia :) Sterydy podają w zastrzyku- owszem. Ale o antybiotyku to słyszę pierwszy raz.
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
15
Problem jest taki że ręka mnie nie boli ale przy ruchach ręką w stronę łokcia lub przy zginaniu kciuka wyczuwalne jest przeskakiwanie pod kciukiem w ścięgnie które jest uciążliwe i przy jakichkolwiek ćwiczeniach przemienia się w ból