Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
199
Cześć! Mam problem z prawidłowym zaciśnięciem pięści. Kiedy je zaciskam wszystkie palce są rowno oprócz palców wskazujących. Jest to bardzo kłopotliwe ponieważ kiedy chcę uderzyć dwoma kośćmi górnymi palców, musze dosyć wygiąć nadgarstek żeby nie wybić/połamać palca wskazującego. Miał ktoś może taki problem?
Szacuny
248
Napisanych postów
803
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
11236
SzK
Jak jest argumentowany ten sposób uderzania?
Pewnie można było by o tym książkę napisać. Ale tak w dużym skrócie, to znam kilka osób co poważnie uszkodziły sobie rękę uderzając mniejszymi kostkami. No i w zasadzie to w Karate argumentuje się to mniejszą powierzchnią styku przy uderzeniu. Przykładowo potraktujmy wszystkie kostki jako równe rozmiarowo, to uderzając 2, to powierzchnia jest o 1/2 mniejsza niż przy uderzeniu 4. Zaznaczam, że ja mówię o uderzeniach z gołej łapy!
Szacuny
409
Napisanych postów
2089
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
111617
Do tej pory spotkałem jedną osobę z takim problemem (oprócz Ciebie). Otóż, ta osoba pierwszy raz w życiu pojawiła się na treningu sportów walki. Rozwiązanie było zaskakująco proste - wystarczyło odpowiednio zacisnąć pięść. Mieliśmy z tego ubaw do samego wieczora, a nawet na następnym treningu!
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
199
Nie to nie chodź o zaciskanie pięści. Dużo osób w internecie mówi, że to problem z zaciśnięciem pięści ale to nie to. Po prostu jak bardzo bym tego palca nie próbował wpychać on odstaje. Oczywiście jestem w stanie ułożyć palce równo ale wtedy jako tako uderzać moge pięścią skierowana pionowo, poziomo musze wyginać nadgarstek. Jeśli chodzi o pompki na kościach jest to samo muszę wyginać nadgarstek ci jest kłopotliwe.
Szacuny
12
Napisanych postów
258
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
10995
łapa sie zmieni w czasie jeszcze, owin kosci owijkami bardziej i sie wyrowna, w rekawicy bedzie ok/ i nie uderza sie 2 kostkami tylko cala piescia pozdro
Szacuny
409
Napisanych postów
2089
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
111617
Zasadniczo nalezy skupiac sie aby uderzać kością palca serdecznego. Wtedy nadgarstek ustawia się najbezpieczniej. Nie wiem skąd wziął się mit uderzenia dwoma pierwszymi.
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
199
Dobra dobra to nie dyskusja o tym, którymi kośćmi należy uderzać. Byłem u ortopedy sportowego, powiedział mi że mam skrócony zakres ruchu w stawach, coś o ścięgnach albo mięśniach. To dopiero można ustalić po dokładniejszych badaniach. Zalecił mi branie kolagenu oraz rozciąganie palców pod ciepłą wodą, przez miesiąc. Jeśli to nie pomoże to dokładniejsze badania i są inne sposoby. Powiedział mi też że można to bez problemu zrobić operacyjnie ale to raczej wykluczam. Będę pisał jak moje postępy gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem.