Wpisać dane i zobaczyć? 120 x10 to max 160 kg. A 122,5 x9 to max 157,7 kg.
Czy można to nazwać progresem? Nie mówcie, że: "to następnym razem zrób 122,5 x8 i po problemie", tylko czy można w ten sposób progresować?
Ilość wyświetleń tematu: 1028
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźSiła ponad wszystko.
Siła ponad wszystko.
Siła ponad wszystko.
witorrr98No właśnie się o to rozchodzi, progres licz stałymi, a nie zmiennymi, tj. stałym ciężarem w zakresie x repów, bo tak jest prościej :)
http://www.sfd.pl/W_Z_O_R_EK_DT...sezon_2018-t1159738.html#post-0
,, VERITAS ODIUM PARIT ,,
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
W Z O R EKwitorrr98No właśnie się o to rozchodzi, progres licz stałymi, a nie zmiennymi, tj. stałym ciężarem w zakresie x repów, bo tak jest prościej :)
Aczkolwiek progres w postaci zwiększenia ilości powtórzeń na tym samym obciążeniu , wcale nie musi oznaczać progresu na ciężarze maksymalnym ...
Dla mnie obliczanie CM w oparciu o ilość powtórzeń rzędu 6-10 , jest całkowicie bez sensu . Zdecydowanie lepiej jest ustalić przybliżony CM przy 3-4 powtórzeniach . U mnie przy 3-4 powtórzeniach CM kształtuje się w granicy między 20 nawet do 30 kg więcej , niż ciężar jakim wykonuje te powtórzenia. I mówię tu o 3-4 powtórzeniach danym ciężarem wykonywanych w 3-4 seriach , gdzie w ostatnich seriach wykonuję już na styk....
Najlepiej bez zabawy w kalkulatory , tylko na koniec systemu treningowego zrobić sobie próbę na maxa .
A tak z ciekawości , czy Tobie zależy na progresie siłowym czy na raczej chcesz zbudować trochę masy mięśniowej ? Bo jeśli masz efekty przyrostowe to w zasadzie nie ma znaczenia czy progresujesz z ciężarem...
Zmieniony przez - W Z O R EK w dniu 2022-11-10 23:50:24
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
parejW Z O R EKwitorrr98No właśnie się o to rozchodzi, progres licz stałymi, a nie zmiennymi, tj. stałym ciężarem w zakresie x repów, bo tak jest prościej :)
Aczkolwiek progres w postaci zwiększenia ilości powtórzeń na tym samym obciążeniu , wcale nie musi oznaczać progresu na ciężarze maksymalnym ...
Dla mnie obliczanie CM w oparciu o ilość powtórzeń rzędu 6-10 , jest całkowicie bez sensu . Zdecydowanie lepiej jest ustalić przybliżony CM przy 3-4 powtórzeniach . U mnie przy 3-4 powtórzeniach CM kształtuje się w granicy między 20 nawet do 30 kg więcej , niż ciężar jakim wykonuje te powtórzenia. I mówię tu o 3-4 powtórzeniach danym ciężarem wykonywanych w 3-4 seriach , gdzie w ostatnich seriach wykonuję już na styk....
Najlepiej bez zabawy w kalkulatory , tylko na koniec systemu treningowego zrobić sobie próbę na maxa .
A tak z ciekawości , czy Tobie zależy na progresie siłowym czy na raczej chcesz zbudować trochę masy mięśniowej ? Bo jeśli masz efekty przyrostowe to w zasadzie nie ma znaczenia czy progresujesz z ciężarem...
Zmieniony przez - W Z O R EK w dniu 2022-11-10 23:50:24
Chcę zbudować masę mięśniową, ale skąd wiedzieć czy mam przyrosty, skoro cykl masowy u mnie trwał 6 miesięcy, redukcja 3,5 miesiąca, tomamy raptem 10 miesięcy by dowiedzieć się czy dobrze trenowaliśmy. A nie miałem aż takiego progresu siłowego, jaki chciałbym mieć, przy tym treningu co robiłem, gdzie każda seria na maksa, to przecież bodziec niby jest wywoływany.
No i nadal nie wiem, czy dołożenie 2,5 kg ciężaru kosztem jednego powtórzenia to progres czy nie. A w zasadzie dołożenie 2% ciężaru kosztem 10% powtórzeń mniej. Czy lepiej jest dołożyć do 120 kg te 2,5 i zrobić 1 powtórzenie mniej (i wtedy na przyszłość wiemy czy powielać to, czy zmieniać), czy lepiej jest dołożyć jedno powtórzenie, w sensie walczyć z tym samym ciężąrem na maksa w nadziei, że uda się te 1 powtórzenie więcej podnieść. Bo i tak każda seria idzie na maksa i nie ma zapasu, więc sobie nie wybieram, czy chcę dołożyć powtórzenie czy nie.
Siła ponad wszystko.
Nasz sklep
Mega promocja