Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
814
Proszę o interpretację wyników gazometrii krwi:
pH wynik 7,42 normy (7,35-7,45)
CO2 wynik 40,4 normy (35-45 mmHg)
pO2 wynik 66,0 normy (80-100 mmHg poniżej 40r. ; 65-90 mmHg powyżej 40r.)
HCO3wynik 25,7 normy (21-27mmol/l)
BE wynik 1,3 normy (-2,5-+2,5mmol/l )
sat.O2 wynik 93,5 normy (94-98%)
ct CO2 wynik 27,0 normy (22-26 mmol/l)
Mam 19 lat.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
814
widzę że mam normy ale niektóre parametry nie mieszczą się w granicach i dlatego proszę o zinterpretowanie.
Mam zamiar wybrać się do lekarza z tymi wynikami jeszcze w tym tygodniu jednak pytam się czy coś jest nie tak. O ile sat.O2 czy ctCO2 nieznacznie odbiegają od normy to wynik pO2 bardzo odbiega od prawidłowych wartość. Nie mam odpowiedniej wiedzy i nie wiem jak to interpretować. Badanie wykonywałem prywatnie bez skierowania. Teraz mam zamiar iść do rodzinnego i mu przedstawić wyniki tylko ciekawe czy on w ogóle będzie chciał na podstawie tych wyników dać skierowanie do specjalisty.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
814
Z palca. Kobitka nakłuła igłą palec zebrała kilka kropel do takiej cienkiej rurki i wsadziła do jakiejś maszyny. Czytałem że bardziej miarodajna jest gazometria krwi pobranej z tętnicy.
Szacuny
7
Napisanych postów
255
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3764
no to wynik tej gazometrii jest tyle wart co paragon z tesco. krew z opuszki palca jest dobra do gazometrii pod warynkiem ze opuszka zostala dobrze ogrzana (tzw. arterializacja krwii - naczynia w opuszce tak sie rozszezaja ze dociera do nich krew o parametrach niemal identycznych jak ta tetnicza). Jest to wlasnie klasyczny i najczestszy blad przedlaboratoryjny, ktory daje niemiarodajne wyniki gazometrii.
Prawda, krew tetnicza jest najlepsza do badania, ale pobiera ja lekarz (i to doswiadczony, bo jest to cholernie trudne manualnie), a nie pielegniarka.