Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Witam, mam pytanko przez caly rok podnosilem kaloryke i przechodzilem na mase doszedłem do 4400 kcal. Z powodu czestych cheat meali trochę mnie pozalewalo bf ok 18-19 % takze nie ma sensu juz ciagnac okresu masowego i chcialem przejsc z powrotem na redukcje i zabrac sie za to jak nalezy. Dieta dopieta, cwicze splitem 4 razy w tygodniu plus 15 minut cardio po treningu na orbitreku. Teraz takie pytanie o ile z poczatku ucinac kcal na tydzien. Zaczalem ogolnie od redukcji na ktorej ucinalem co tydzien o 50-100 kcal. Natomiast na masie jestem pierwszy raz i nie wiem jak to jest z ucibaniem kcal czy robic to tak jak na redukcji i ucinac powoli kcal o 100 kcal co tydzien czy z poczatmu ucinac wiecej np. o 400 kcal? Obecnie ucialem 2 razy po 100 kcal i dodalem 10 minut wiecej do cardio czyli mam teraz 35 minut cardio ale widze ze waga wcale nie spadla wie jak siebza to zabrac? Pozdrawiam.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-13 15:25:45
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
To moze od razu zadam pytanko niezwiazane z tematem gdyz nie bede zasmiecal forum na jedno pytanie,no moze pare.Apropo tych powtorzen czy dodac powtorzenia na ten biceps i zmniejszyc triceps czy zostawic? Jak zmienic to jak to dokladnie rozpisac? Bo powiem ze ta liczba powtorzen dosc tak dziala to jest sens zmieniac? Jedynie co bym zmienil to lydki a mianowicie dodal 20 powtorzen w seri gdyz przy 15 za bardzo nie czuje miesnia a ciezar duzy.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-21 17:37:55
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Co do zerowej kaloryki to niewiem w jakim punkcie kcal jest gdyz diete i rozpiske na redukcje pisal mi trener personalny ktory mnie juz nie prowadzi tzn. Rozpisal mi plan na redu i dal instrukcje ze na redu mam ujmowac kcal z wegli a na mase mam dodawac powoli kcal z weglowodanow i tyle reszte sam sie dowiaduje i doczytuje a nie chcialbym popalic miesni szybkim spadaniem z wagi. Nom ale jak waga zacznie spadac to znaczy ze jest juz redu. Z tego co mowil mo trener to ma spadac co tydzien o 0,5-1kg. Chodzi mi głownie aby stracic jak najmniej miesnia ktorego wupracowalem na masie.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-13 15:35:11
Szacuny
1019
Napisanych postów
4620
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
35212
Zero kcal bedzie sie zmieniac wraz ze spadkiem wagi tak wiec teraz Twoje zero to x kcal a za miesiac bedzie y kcal. Poki bedziesz na nadwyzce nie powinno byc problemu z masa miesniowa, zawsze najpierw zejdzie woda, sluz podskorny... Po prostu schodz w dol spokojnie
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Acha. Czyli po prostu schodzic np. O 300 kcal w dol co tydzien o obserwowac kiedy waga spada. A maksymalnie o ile kcal mozna obnizac jezeli jestem na nadwyzce duzej mozna z 500 kcal od razu i wiecej czy nie przeginac? A ten przedzial co trener mi podal ze waga ma spadac o ok. 1 kg na tydzien jest poprawna? Wiesz chodzi mi ze niewiele miesnia wyrobilem na masie i nie chce go starcic. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-13 15:46:34
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Ale po co jakieś stopniowe schodzenie? Oblicz na ten czas i obecną wagę etc swoje zapotrzebowanie https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html Skoro niewiele mięsni wyrobiłeś, to też nie wiele stracisz... Wejdz na okolice zerowego, obserwuj obwody - nie wagę. Waga to rzecz umowna, jedni tracą 0,3kg na wadze, a w rzeczywistości wygląda jakby stracili 3kg. Więc tym się bym nie sugerowała. Obwody, lustro. Możesz się zaopatrzyć w BCAA.
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Znaczy sie cos tam napewno wpadlo jakies 3 kg. Lub 4 czystego miesnia przez rok :) Posiadam BCAA zarzywam przed treningiem 7 gram i do treningu popijam tez 7 gram do tego kreatyna z rana 5 gram codziennie plus mineraly orange triad oraz omega 3 oraz zma.Napisalem przeciez ze diete mam dopieta tak sbilabsowane sa wszystki co do grama rozpisane czyli bialka wegle tluszcze i prawidlowo, cwiczenia tez dobrze rozpisane. Jaka jest tolerancja bledubtwgo obliczenia bo jak to zle liczy i bede za szybko spadal to misnie w ogole pospalam.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-13 16:48:58
Szacuny
3133
Napisanych postów
15808
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
146709
Żaden kalkulator nie jest w stanie wyliczyć Ci w 100% zapotrzebowania, ale punkt zerowy mnie więcej może być odniesieniem. Jeśli nie będzie spadać (albo rotujesz węglami, dodajesz aktywności w ostateczności ujmujesz kalorii), a jak będzie spadać za szybko zawsze można dodać kalorii.
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Ankiete juz chyba z 3 razy wypelnialem i rozpiske diety. A to do kazdego posta za kazdym razem trzeba jak tak to przekleje po raz czwarty jal pocwicze nogi :)
Szacuny
2
Napisanych postów
356
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9198
Bialka i tluszcze mam na tym samym poziomie tylko zmieniam weglowodany. Tyle to ja wiem bo redukcje przeprowadzilem skutecznie masa tez dosc poszla. Tylko tak jak pytalem powyzej o ile max ujmowac bo zjechanie odrazu w okolice zera to nie obraz sie ale to dla mnie glupota tym bardziej jak kalkulator tak jak mowisz nie dziala za dokladnie.
Zmieniony przez - SeBaLy w dniu 2017-01-13 17:01:30