witam. mam poważny problem ponieważ od stycznia tego roku zmagam się z przepukliną kręgosłupa. do końca lutego czynnie chodziłem na siłownię choć ból czasem był niedozniesienia, więc w marcu udałem sie na rezonans i badanie wykazało lewostronną przepuklinę jądra miażdżystego. Urazu doznałem po robieniu przysiadów ze sztangą na barkach(w pewnym momencie mnie wygięło i poczułem że coś mi strezliło w kręgosłupie-poczułem również prądy od pośladka aż do kolana lewej nogi). Neurolog powiedział że stan kręgosłupa nie jest moze tragiczny i prędzej czy później bedę miał operacje ale odradził przez pierwsze pół roku wszelkiej siłowni. później powiedział ze wedle własnych możliwości jak chcę to mogę ćwiczyć przestrzegajac cały czas o kręgosłupie.i tak czekałem od marca.... teraz chciałbym powoli dojsć do jako takiej formy, wiem że mój organizm nie bedzie nigdy taki sam jak przed kontuzją bo Szymonem Kołeckim nie jestem. Ale ograniczę wszelkie dźwiganie stając i na dolny odcinek kręgosłupa, pas mam wiec wszystkie ćwiczenia w pasie. I bardzo utyłem przez te pół roku bez siłowni: w lutym ważyłem 83kg przy wzroście 186cm, a teraz mam prawie 90kg i jestem strasznie ulany na brzuchu...chciałbym pozbyć się tzw oponek. I tu jest moja prośba czy ktoś mógłby mi napisac bezpieczny zestaw ćwiczeń mięśni brzucha bez obciażania kręgosłupa??i ogólnie moze jakies takie ćwiczenia na wzmocnienie odcinka ledźwiowego.Bede bardzo wdzieczny:) pozdrawiam:)
2