Szacuny
17
Napisanych postów
603
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
12851
Witam. Kiedyś miałem taki problem, że spałem przy otwartym oknie, spociłem się, rano letni prysznic i... ból w głębi prawego barku. Występował przez około rok, z różną częstostliwością, generlanie po treningach jak brałem prysznic albo ostygałem po jakiś czynnościach. Problem zniknął, ale pojawił się wczoraj. Bardzo ostro ćwiczyłem siłowo klate, i wyszedłem po 21 z siłowni silnie spocony i ponad kilometr szedłem tak do domu. W domu po godzinie chłodny prysznic i.. ból tego samego barku! W nocy dało się go odczuć gdy tylko się na nim położyłem, w ciągu dnia lekkie bóle, tak jak by w środku stawu, tuż obok obojczyka i kaptura prawego. Czy mogę prosić o rady?
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Kontuzje i różnego rodzaju problemy zdrowotne z aparatem ruchu z reguły wynikają z trzech podstawowych zaniedbań. Co zaobserwować można w fitness klubach, zdecydowana większość osób przychodzi na trening, chcąc wykonać go jak najszybciej. W wyniku takiego działania zaniedbaniu ulegają istotne czynniki, decydujące o naszym zdrowiu i tym jak długo będziemy mogli cieszyć się uprawianiem sportu.
Do trzech fundamentów w każdej dyscyplinie sportowej zaliczyć należy:
- solidną rozgrzewkę, odpowiednio ukierunkowaną pod dany rodzaj treningu,
- skupienie się na poprawnej technice ćwiczeń,
- rolowanie i rozciąganie po treningu lub w dni wolne.
Aby zgłębić swoją wiedzę w tym kierunku, polecam przeanalizować podstawy:
Stosując się należycie do tych zaleceń, jesteśmy w stanie zniwelować możliwość wystąpienia różnego rodzaju urazów i problemów.
Niewątpliwie jednak warto uważać na to, aby szczególnie po treningu, gdy jesteśmy rozgrzaniu nie wychodzić z siłowni nieodpowiednio ubrani. Zbyt duża różnica temperatur między pomieszczeniem a okresem jesienno-zimowym może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Jeżeli problem już nastąpił, warto udać się do lekarza w celu uzyskania porady stosowania leków przeciwzapalnych oraz do fizjoterapeuty, który stosując odpowiednie techniki manualne, doprowadzi mięśnie do sprawności.
Szacuny
5
Napisanych postów
42
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
685
Przepraszam za odkopywanie ale mam dokładnie ten sam problem. Jest to bardzo uciążliwe i blokuje treningi ponieważ aby uniknąć bólu bark wykonuje nienaturalne ruchy i ćwiczenia są nieefektowne i nierównomierne. Pomóżcie prosze.
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Stan zapalny który macie pochodzi nie tyle z barku co z kręgosłupa szyjnego a ból barku jest tylko objawem. Dobrze zadziała masaż szyi i obręczy barkowej.
Szacuny
5
Napisanych postów
42
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
685
Czyli mam rozumieć, że to wynika od przewianego kręgosłupa? Bóle te u mnie pojawiły się kiedy wpadłem na genialny pomysł i pracując przy pilnowaniu obiektu postanowiłem położyć się na drzemkę na podłodze podkradając koc i tłumacząc sobie że to wystarczy. Po obudzeniu rano nie moglem nawet się przebrać w cywilne ciuchy i od tego czasu tj. 10 lat co jakichś czas przeważnie jak wystawie się na działanie przeciągów lub za lekko się ubiorę (także po kąpieli w odkrytych zbiornikach wodnych)dolegliwości te powracają. Zastanawiałem się właśnie nad wizyta w chiro gabinecie u specjalisty od kręgosłupa tylko mam wątpliwości czy to rozwiąże problem. Dodam że nigdy ten bul nie wyszedł poza rejon prawego barku i boli tylko przy wykonywaniu ruchów w pewnym zakresie i płaszczyznach i czasem w nocy lekko rwie tzn przypomina że jest :D
Zmieniony przez - najek w dniu 2010-07-09 23:39:55
Szacuny
5
Napisanych postów
42
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
685
Mam przypadkiem się z tą "dyscypliną" spotkałem i właśnie się zastanawiałem nad skorzystaniem widzę ze jednak w świecie to działa wiec skorzystam dzięki za pomoc napisze o efektach