Składniki na 4-5 porcji:
po 400 g ser i żołądków drobiowych
1 duża marchew
1 duża pietruszka
o,5 dużego selera
2- 3 łyżki mąki
1 duża cebula
pół pora
2 ząbki czosnku
przyprawy:papryka słodka, kminek, szałwia ziarna kolendry, jałowiec, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz
ok 500 ml bulionu drobiowego
kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Serca oraz żołądki oczyścić z błon , serca najlepiej przekroić na pół i pozbawić skrzepu, który znajduje się w środku serducha :) i przepłukać dokładnie pod zimna wodą, warzywa pokroić z grubsza w dowolny kształt, czosnek drobno posiekać
serca oprószyć mąką i przesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, dodając do nich dużą szczyptę majeranku. Jak się ładnie zarumienią przerzucić do garnka w którym będziemy dusić nasz gulasz. Żołądki przesmażyć na tej samej patelni z dużą z taką samą szczyptą papryki i dodać do serc. Z warzywami postąpić tak samo dodając do nich szałwie i również dorzucić do reszty. Wszystkie składniki możemy wstępnie doprawić solą i pieprzem. Zalewamy całość bulionem, dodajemy kilka gałązek wybranych ziół, liść laurowy, kolendrę oraz jałowiec i dusimy do miękkości żołądków(mieszając co 15-20 minut), dolewając płynu w razie potrzeby, może to potrwać około 1,5 h. Na końcu doprawić do smaku. Smacznego :)
Wartości odżywcze 1 porcji:
Białko: 37 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 21 g
Kcal: 400

po 400 g ser i żołądków drobiowych
1 duża marchew
1 duża pietruszka
o,5 dużego selera
2- 3 łyżki mąki
1 duża cebula
pół pora
2 ząbki czosnku
przyprawy:papryka słodka, kminek, szałwia ziarna kolendry, jałowiec, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz
ok 500 ml bulionu drobiowego
kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Serca oraz żołądki oczyścić z błon , serca najlepiej przekroić na pół i pozbawić skrzepu, który znajduje się w środku serducha :) i przepłukać dokładnie pod zimna wodą, warzywa pokroić z grubsza w dowolny kształt, czosnek drobno posiekać
serca oprószyć mąką i przesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, dodając do nich dużą szczyptę majeranku. Jak się ładnie zarumienią przerzucić do garnka w którym będziemy dusić nasz gulasz. Żołądki przesmażyć na tej samej patelni z dużą z taką samą szczyptą papryki i dodać do serc. Z warzywami postąpić tak samo dodając do nich szałwie i również dorzucić do reszty. Wszystkie składniki możemy wstępnie doprawić solą i pieprzem. Zalewamy całość bulionem, dodajemy kilka gałązek wybranych ziół, liść laurowy, kolendrę oraz jałowiec i dusimy do miękkości żołądków(mieszając co 15-20 minut), dolewając płynu w razie potrzeby, może to potrwać około 1,5 h. Na końcu doprawić do smaku. Smacznego :)
Wartości odżywcze 1 porcji:
Białko: 37 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 21 g
Kcal: 400
