Czy przysiady na jednej nodze są bezpieczne dla kolan i kręgosłupa? Słyszałem wiele opinii. Jedni mówią, że tak, drudzy że nie. Chcę poznać waszą opinię.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Nie jestem jakiś obeznany ale według mnie są dobre bo na jedną noge leci caly cięzar ciała .. pozdro :D
Zmieniony przez - Artur w dniu 2011-12-07 17:27:46
Zmieniony przez - Artur w dniu 2011-12-07 17:27:46
...
Napisał(a)
Jak słusznie zauważyłeś, zdania są podzielone. Jedni uważają że są bezpiecznie, drudzy wypisują o ogromnych przeciążeniach na kręgosłup. Ja wiem tylko, że pistolety dla mnie są szkodliwe - ich próba zakończyła się urazem kolana, który daje znać o sobie praktycznie do tej pory. Niech się ktoś jeszcze wypowie.
...
Napisał(a)
Robiłem kiedyś owe przysiady i powiem Ci że niema się czym martwić pod warunkiem że zachowasz dobrą technikę wykonywania tego ćwiczenia. Osobiście bardziej polecam pełne przysiady na obu stopach ale oczywiście z obciążeniem.
SOG za pomoc mile widziany
...
Napisał(a)
Aaa! Przysiady na jednej nodze nie mają przełożenia na wynik w przysiadzie ze sztangą. Dlatego że pistolety to patologia przysiadu. W normalnym przysiadzie biodro idzie w tył, co powoduje że siadamy w tył a nie w dół - przy pistolecie tego nie zrobisz.
Zmieniony przez - Cokta w dniu 2011-12-07 17:59:17
Zmieniony przez - Cokta w dniu 2011-12-07 17:59:17
...
Napisał(a)
Tego nie wiedziałem ale pomimo to przysiadu na obu nogach są bezpieczniejsze i łatwiejsze do wykonania technicznie (mniejsze ryzyko kontuzji).
SOG za pomoc mile widziany
...
Napisał(a)
Postawa którą musisz przybrać przy przysiadach jednonóż wymusza na Tobie angaż mieśni które odpowiadają za utrzymanie równowagi, wykonujesz zatem nienaturalny ruch. Nienaturalna pozycja z kolei bardziej naraża miesnie czy stawy na kontuzję niż pozycja naturalna(jaką przybieramy przy normalnym przysiadzie)
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
...
Napisał(a)
o przysiadzie z obciążeniem się nie wypowiem, nigdy tak nie ćwiczyłem więc to nie moja brożka.
natomiast przysiady na jednej nodze robię już jakiś czas. I złego zdania o nim powiedzieć nie mogę, nie przytrafiła mi się żadna kontuzja. wszystko było w porządku.
Spróbuj sam tego ćwiczenia, jeżeli zauważysz, że coś jest źle, przestań je robić.
natomiast przysiady na jednej nodze robię już jakiś czas. I złego zdania o nim powiedzieć nie mogę, nie przytrafiła mi się żadna kontuzja. wszystko było w porządku.
Spróbuj sam tego ćwiczenia, jeżeli zauważysz, że coś jest źle, przestań je robić.
...
Napisał(a)
Robiłem pistolety metodą "smarowania gwintów".
Od 1-2 koślawych doszedłem do 9na prawą i 10 na lewą nogę! A jestem "prawoeczny/nożny"!
Uwaga jedna taka - trzeba się rozgrzać! Niby nic, ale jak robisz kilka razy dziennie powiedzmy po 1-3powtórzenia bez rozgrzewki (siedzę, wstaję, pistolety, siadam) - to faktycznie w kolanach czuć.
Także - trzeba uważać.
Samo ćwiczenie - wartościowe, jak każde podstawowe ćwiczenie :)
W jaki sposób przeciąża ono kręgosłup??
Od 1-2 koślawych doszedłem do 9na prawą i 10 na lewą nogę! A jestem "prawoeczny/nożny"!
Uwaga jedna taka - trzeba się rozgrzać! Niby nic, ale jak robisz kilka razy dziennie powiedzmy po 1-3powtórzenia bez rozgrzewki (siedzę, wstaję, pistolety, siadam) - to faktycznie w kolanach czuć.
Także - trzeba uważać.
Samo ćwiczenie - wartościowe, jak każde podstawowe ćwiczenie :)
W jaki sposób przeciąża ono kręgosłup??
...
Napisał(a)
W pistoletach, radzę nie schodzić za nisko, czyt. żeby tył uda nie dotykał łydki. Bo to powoduje niesamowite naprężenia w kolanach. Które są raczej nie zdrowe. Wiem z autopsji. Do tego ważna jest jak napisał panteon, rozgrzewka. I jeżeli masz słabe kolana i podczas pistoletów chyboczesz się w prawo i lewo, lepiej sobie odpuść, albo rób pistolety tak jak w książce oliviera lafaya.
Trening bez nóg, to jak seks bez orgazmu.
...
Napisał(a)
Jak ćwiczysz dobrze technicznie, to pistolety są bezpieczne (jeśli nie masz przeciwwskazań). Dobrą technikę opisał Pavel w Nagim Wojowniku, bardzo polecam
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Jakie ćwiczenie lepsze? BICEPS
Następny temat