
Składniki:
-1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
Przyprawy:
-łyżka soli
-łyżka pieprzu
-łyżka granulowanego czosnku
-łyżeczka papryki słodkiej
-łyżeczka papryki wędzonej
-łyżeczka chilli
-łyżeczka kminu rzymskiego
Zalewa:
-3 łyżki soli
-3 łyżki cukru
-litr przegotowanej wody
- 2 łyżki mieszanki przypraw podanej wyżej
Wykonanie:
Połączyć wszystkie przyprawy. Przygotować zalewę. Mięso ułożyć w głębokiej misce, zalać zalewą, tak aby przykryła mięso w całości. Wstawić do lodówki na ok 24h. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy i natrzeć pozostałą mieszanką przypraw. Ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 130 stopni piekarnika. Piec ok 6 godzin, pod koniec pieczenia zdjąć folię aby wierzch nieco się przypiekł. Można wyłączyć piekarnik i dać mięsu jeszcze chwilę odpocząć, powiedzmy do godziny. Wyjąć brytfannę i porwać mięso widelcami mieszając z sokami, które puściło mięso w trakcie pieczenia.
Najlepiej podawać z sosem lub salsą


Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html