Szacuny
15
Napisanych postów
1841
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29343
Napewno, każemu z Nas zdarzyło się choć raz pulsowanie mięśnia. Chciałbym się dowiedzieć czym to jest spowodowane i o czym to świadczy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdro.
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348498
Witam
Drżenie może być spowodowane niedoborami witamin i pierwiastków mineralnych, mędzy innymi potasu, magnezu i wapnia - pierwiastków, które wpływają na układ nerwowy i mięśniowy.
Tutaj więc zalecałbym suplementacje magnezem i potasem. Dawki na pewno powinny być większe aniżeli jest to napisane na opakowaniu.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez w przypadku osób dorosłych mieści się w przedziale od 310 do 420mg na dobę. Sportowcy i osoby obciążone bardzo dużym wysiłkiem, a także przyjmujące niektóre leki jak również diabetycy mogą niekiedy potrzebować większych ilości tego pierwiastka.
Według niektórych zrodel magnez jest kluczowy jeśli chcemy budowac masę mięśniową stąd tym bardziej warto zadbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka.
Spore ilości magnezu zawiera m.in kasza gryczana, która możemy spożywać regularnie.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-18 21:35:55
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
203
Napisanych postów
31902
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
94099
nie wiem za bardz o c chodzi. chodzi o takie krootkie skurcze ?
ostatnio - przedwczoraj wyczytalem ze siteczka sroodplaamtyczna - magazynuje jony wapniowe - i wypuszczajac je zmusze miesnie do skurczu - to taka ciekawostka bo nie wiem czy oto chodzi
Szacuny
4
Napisanych postów
221
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
4214
moze to byc tez spowodowane brakiem potasu ... z potem podczas treningu pozbywamy sie tez potasu a niedobur jego moze wlasnie powodowac pulsowanie lub drzenie miesni
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
może to być też magnez... Miałem swojego czasu niedobory, i właśnie miałem pulsowanie różnych mięśni... Od łydek, poprzez klatę, aż do mięśni twarzy...
Szacuny
205
Napisanych postów
13874
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
158206
po raz enty: najłatwiej, najlepiej, najbezpieczniej jest usupełniac elektrolity i minerały w naturalny sposób (potas: pomidory, biała fasola, banany, ziemniaki, magnez: czekolada, kakao, orzechy).