Cześć ! Przedstawiam przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz z cukinią i papryką. Jest to typowe danie obiadowe w wersji low carb, ale świetnie komponuje się również z dodatkiem kasz lub ryżu.
Czego potrzebujemy:
2/3 szklanki wody
1kg łopatki
2 średnie papryki
1kg cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy, które użyłem: łyżka papryki czerwonej, łyżeczka chili, łyżeczka czosnku do pieczenia, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Łyżka mąki (dowolnej – ja używam pełnoziarnistej)
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę.
Mięso dusimy – najpierw smażymy na malej ilości oleju (ja używam kokosowego rafinowanego), a gdy lekko się zarumieni dodajemy stopniowo wodę i na małym ogniu dusimy pod przykrywką. W trakcie duszenia co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, dodajemy przyprawy oraz łyżkę mąki
W między czasie przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w cienkie paski, a cukinię w kostkę.
Po około 40 minutach mięso powinno być już w miarę miękkie. Po tym okresie duszenia mięsa dodajemy paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy dalej 10 minut i następnie wrzucamy cukinie. Gotujemy dalej do uzyskania miękkości cukinii oraz mięsa ( powinno się wręcz rozpuszczać w ustach
Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem – po dodaniu cukinii smak wyraźnie łagodnieje.
Gotowe !
Czas wykonania: 60-75 minut
Smacznego !
Gulasz jest naprawdę smaczny !
Zmieniony przez - kowallosu w dniu 2016-09-03 12:15:42

Czego potrzebujemy:
2/3 szklanki wody
1kg łopatki
2 średnie papryki
1kg cukinii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy, które użyłem: łyżka papryki czerwonej, łyżeczka chili, łyżeczka czosnku do pieczenia, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Łyżka mąki (dowolnej – ja używam pełnoziarnistej)
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę.
Mięso dusimy – najpierw smażymy na malej ilości oleju (ja używam kokosowego rafinowanego), a gdy lekko się zarumieni dodajemy stopniowo wodę i na małym ogniu dusimy pod przykrywką. W trakcie duszenia co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, dodajemy przyprawy oraz łyżkę mąki
W między czasie przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w cienkie paski, a cukinię w kostkę.
Po około 40 minutach mięso powinno być już w miarę miękkie. Po tym okresie duszenia mięsa dodajemy paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy dalej 10 minut i następnie wrzucamy cukinie. Gotujemy dalej do uzyskania miękkości cukinii oraz mięsa ( powinno się wręcz rozpuszczać w ustach
Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem – po dodaniu cukinii smak wyraźnie łagodnieje.
Gotowe !
Czas wykonania: 60-75 minut
Smacznego !
Gulasz jest naprawdę smaczny !
Zmieniony przez - kowallosu w dniu 2016-09-03 12:15:42
1
Dziennik treningowy SFD:
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Carb_Nite,_CBL,_IF_by_kowallosu_-t1120275.html