Co bedziemy potrzebowac:

-100g ryzu
-100g cebuli
-50g marchewki
-20g masla, maslo musi miec 82% tluszczu
-200g piersi z kurczaka
Jak chcecie zrobic np. Dwie porcje to musicie dac 40g masla, wszystko musi byc x2
No to zaczynamy:
Cebule kroimy w drobna kosteczke i wrzucamy na patelnie(ewentualnie garnek) na roztopione maslo i podsmazamy az osiagnie kolor zlotej cebulki.

Potem starta marchewke na tarku o grubych oczkach dorzucamy do cebulki, zostawiamy na chwile zeby sie poddusila z cebulka, po ok. 5 min dorzucamy ryz, pamietajcie o tym ze jak np. Macie szklanke ryzu to musi byc dwa razy tyle wody czyli dolewacie dwie szklanki wody, mieszacie to,przykrywacie pokrywka i zostawiacie na malym ogniu.

Zagladacie co jakis czas, przemieszac, az cala woda wyparuje. Gdy woda wyparuje to juz jest git, najlepiej jeszcze zostawic pod przykryciem chwile bez ognia niech dojdzie do siebie ale jak wam juz smakuje to git. Mozecie dodatkowo posolic/dac magi kto jak lubi
Kurczak:
Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu , nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach, kurczaka calego przyprawiamy z obu stron kto jak lubi i wkladamy go do malego naczynia zaroodpornego/blachy glebokiej ewentualnie folii jak ktos nie ma tych dwoch pierwszych rzeczy, dolewamy ok 30ml. Wody do tego
i wkladamy do piekarnika na 30min. Po 30 min wyciagamy kurczaka i git mozna szamac

b/t/w - 50g, 24g, 85g
A oto efekt koncowy:

Smacznego

Mam nadzieje ze bedzie smakowac.
Zmieniony przez - Ttoomek w dniu 2012-12-02 23:47:02
Zmieniony przez - Ttoomek w dniu 2012-12-02 23:50:43
http://www.sfd.pl/Dziennik_treningowy{Ttoomek}-t901050.html
Dziennik by Ttoomek