
Potrzebujemy:
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody
Wykonanie
- Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
- Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Uwagi:
- chlebek pięknie wyrasta, dlatego po przełożeniu do keksówki powinien zajmować ok. połowę jej wysokości by z niej nie uciekł
- można kombinować z zamienianiem proporcji mąk lub zamienić na inne mąki bg.
Przybliżone wartości odżywcze w 100 g
185 kcal, 4,7B/40,1W/0,6T


Żeby nie było niestety sama tego nie wymyśliłam, więc podaję link skąd przepis pochodzi: http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/