Szacuny
1
Napisanych postów
81
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2106
Zamierzam zrobić sobie sam suwnice smitha, chodzi mi dokładniej o prowadnice na których będzie chodziła sztanga.
Prowadnice chce zrobić z rury nie rdzewnej średnica 3/4 cala.
Na prowadnice zamierzam nałożyć łożyska liniowe i teraz mam dylemat bo nie wiem jak odpowiednie dobrać średnice tego łożyska czy ma być to 20 czy 25 ?
Szacuny
7
Napisanych postów
1721
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
11226
@ szupex
Będziesz robił tą suwnicę w warunkach domowych ? Jeśli tak to z łożyskami liniowymi może Ci nie wypalić, lepiej założyć tuleje z odpowiedniego matriału i będziesz miał gwarancję że ciężar będzie się poruszał płynnie.
Pozdrawiam Stefan z Kelton'a
POMOGŁEM DAJ SOGA NA PEWNO ODBIJĘ :)
Specjalista ds.sprzedaży. Napisz do mnie wiadomość;
gg: 41890393
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Moim zdaniem łożyska dużo lepsze.
Dobierzesz tulejki, to będą trzeć o rurę prowadzącą, będziesz to musiał ciągle smarować i bedziesz upaprany....
Nigdy nie mieszaj jednostek, albo cale albo mm, bo zgubisz się w obliczeniach. Dałbym tam luzu po 1,5 mm z każdej strony, czyli rurka szersza o 3 mm + minimalna ilość smaru.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Wybierasz wałek o średnicy 25mm i dobierasz do niego łożysko 25 mm, łożysko musi byc spasowane z prowadnicą bo inaczej nie spełni swojego zadania. Dobierasz np takie łożysko "Łożyska liniowe w obudowie SMA...GUU" do tego robisz obejmę na sztangę i mozesz gryf przymocować na śruby do łożyska.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.