Searme, mówię to na podstawię własnych doświadczeń, nie pamiętam czy szybkość u mnie to cecha wrodzona, bo jak byłem mały(wtedy tez zaczynałem) to miałem nadwagę

. Możesz jednak spojrzeć na mistrzów Shotokanu na YT- zobaczysz w jakim wieku są i jaką szybkością dysponują.
" skakanie w przód i w tył w wydłużonej pozycji to nie jest najlepsza praca nóg"
-Pełna zgoda co do skakania, ale tutaj niestety muszę Cię zmartwić, gdyż to nie jest Fudokan, a odłam sportowy Fudokanu(chyba, że mówimy o głupich sekcjach nastawionych tylko na zawody Fudokanu).
"Dobra praca nóg jest np. u bokserów. "
Skoro bokserzy nie kopią, to mogą w większej mierzę skupić się tylko nad footwork-iem
"Timing ok, tyle że to jest w każdej SW ważne, jeśli trening jest dobrze prowadzony. "
To nie ulega wątpliwościom, ale jednak na timing jest większy nacisk w Fudokanie, tak jak w Kyoku na utwardzaniu.
"Poza tym jeśli chodzi o ich ręce to zwróć uwagę, że spora część zawodników w kumite nawet pięści nie zaciska, bo tak jest szybciej."
-w boksie nikt mądry w rękawicach tez nie zaciska pięści. Z tego co mi sie wydaję, to spinamy ją gdy jest 1 mm od celu.
Zmieniony przez - Dzejno w dniu 2010-12-26 00:23:07
Zmieniony przez - Dzejno w dniu 2010-12-26 00:24:16