Witam, w mojej diecie (i nie tylko) duża część białka pochodzi z nabiałów tzn. mleka, twarogu itp. Nie mam uczulenia na laktoze, i korzystam z tego, bo bardzo lubie mleko i przetwory mleczne. Ale do rzeczy, nasza profesor od biologii mówiła, że za trawienie kazeiny odpowiada enzym renina, który u większości ludzi zanika w dość młodym wieku. I na dodatek tylko osoby z grupą krwi B, mają możliwość trawienia niewielkich ilości kazeiny. Podobno, podczas jej trawienia potrzebne są duże ilości wapna, które jest wtedy pobierane z naszych kości. Jednak żadnych szczegółów więcej nie powiedziała. I tu moje pytanie, jest to prawda czy jakiś kolejny mit? Chciałbym poznać zdanie osób znających się na rzeczy. W internecie niestety nie mogłem znaleźć szcegółowych info na ten temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki.