Szacuny
1
Napisanych postów
251
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
685
Siema wszystkim, zamierzam sobie kupić rękawice bokserskie tylko nie wiem jaki rozmiar. Jak pytałem trenera to powiedział żebym kupił 16oz i będą one do sparingów i techniki w parach. No ale jak w sklepie przymierzałem 16 uncji to mi ręka latała luźno w tych rękawicach, jednym słowem są to za duże na mnie rękawice. Ręki też nie mam potężnej, wręcz chudą. Od nadgarstka do czubka środkowego palca 21cm, szerokość dłoni z kciukiem to 11cm chude, długie palce.
Sam bym wolał juz 12-14 kupić.
Jak mi radzicie jakie rozmiar rękawic kupić?? Posłuchać się trenera czy kupić takie jakie na mi pasują ;p?
Pzdr.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Rękawice bokserskie są podstawowym sprzętem boksera. Jednak stosowane są one również z innych sportach walki. Trenują w nich osoby uprawiające kick-boxing, boks tajski, mma. Wykonane są one zazwyczaj ze skóry naturalnej lub syntetycznej. Jeżeli planujemy dłużej trenować, to zdecydowanie warto wydać parę złotych więcej na rękawice ze skóry naturalnej, z solidnymi zabezpieczeniami nadgarstka. Rękawice wewnątrz posiadają z reguły spieniony poliuretan, czasami włókno bambusowe lub wyściółkę z włosa końskiego. Zastosowanie jej ma na celu przede wszystkim amortyzowanie uderzeń, ochronę przeciwnika, jak i własnych dłoni, nadgarstka.
Z reguły jednak najpopularniejsze są te w zakresie od 10 do 16oz. 10-12oz stosuje się w czasie walk z kolei 14-16oz używa się do sparingów. Celem tego jest ochrona przeciwnika. Większe rękawice amortyzują bardziej uderzenia. Przez co jest mniejsze ryzyko zrobienia krzywdy partnerowi treningowemu. Jeżeli trenujesz amatorsko, to zdecydowanie sugeruję kupić 14-16oz. Dla lepszej ochrony własnych dłoni i głowy oraz żeber partnera.
Szacuny
0
Napisanych postów
146
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
620
Wielkość rękawic to tak naprawdę stopień bezpieczeństwa dla Twojego sparingpartnera. Im większe, tym dla niego bezpieczniej. Jeśli zaczynasz przygodę ze sportami walki, to nie potrafisz różnicować uderzeń i najczęściej tacy zawodnicy ładują na maxa, żeby tylko wygrać, a tu idzie o grę, a nie wygraną - mam na myśli trening.
Szacuny
1
Napisanych postów
68
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
339
Wszystkie rękawice mogą pasować do dłoni, wystarczy dopasować owijki (wiązać w odpowiedni sposób, np. więcej na dłoni a mniej na nadgarstku). Do sparingów polecam cięższe rękawice, jeśli wolisz skupić się na technice i poprawności(oraz szybkości) ciosów, lepiej wziąć lżejsze.
Szacuny
1
Napisanych postów
68
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
339
... teraz to dowaliłeś. Wspaniały pokaz wiedzy, gratuluję. Tak się składa że rozmiar i waga rękawic bokserskich są ze sobą nieco powiązane, a gdybyś nie wiedział, to 12,14 i 16 oz odnosi się do wagi rękawic. (sprawdź sobie w google czym jest uncja, dam małą podpowiedź: to nie jest miara długości, a tym bardziej rozmiar ;) )
Rifft, ja bym polecał Ci grube 12-14 oz, 16stki nie są zbyt popularne.
Szacuny
1
Napisanych postów
68
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
339
Niekoniecznie ;) Duże rękawice pozwalają lepiej się bronić, więc wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Powinieneś raczej użyć słów: twardsze do walki, bardziej miękkie do sparingów ;)