Osoby trenujące oraz dbające o dietę zwykle liczą kalorie, wartości odżywcze, ważą każdy produkt przed przyrządzeniem i zjedzeniem.
Zasada jest taka, że wszystkie produkty ważymy zawsze przed obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem).
Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się
waga produktów. Np. gotując kaszę czy ryż możemy być pewni, że ziarna nasiąkną wodą, zwiększą swoją objętość i wagę. Nie mamy jednak pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można zauważyć, że za każdym razem nasza paczka ryżu po ugotowaniu ma inną wagę. Raz to będzie 250g raz 300g. Nielogiczne zatem byłoby uzależnianie od tego wartości odżywczych.
Inaczej jest z mięsem, które podczas pieczenia, grillowania i innych procesów kurczy się poprzez odparowanie wody i stopnienie pewnej ilości tłuszczu. Tutaj można by było spekulować nad tym, żeby wliczyć do naszego dziennego bilansu inne wartości niż te z tabeli, ale ciężko to oszacować w domowych warunkach. Musielibyśmy wiedzieć jaki skład miało mięso przed obróbką (wartości zawarte w tabelach kalorycznych są uśrednione), ile tłuszczu się wytopiło itp. Idąc za słowami "nie jesteśmy w aptece" można spokojnie pozostać przy wartościach uśrednionych.
Pytanie czy to ma wpływ na wartości odżywcze danego produktu? O ile wartość kaloryczna produktów się nie zmienia - wkładając do garnka 100 gramowy woreczek ryżu, zawierający ok. 75g węglowodanów, to wyciągając napęczniałe 300g nadal mamy taką samą ilość węglowodanów i taką należy wliczyć w bilans.
Nie zmienia to jednak faktu, że podczas obróbki termicznej zachodzą zmiany - zarówno pozytywne jak i negatywne. Do pozytywnych zaliczyć można niszczenie szkodliwych drobnoustrojów, zwiększanie strawności pokarmu i nadaniu im cech sensorycznych takich jak smak czy zapach. Gdy natomiast obróbka będzie niewłaściwa (np. zbyt długie gotowanie, albo smażenie na olejach, które nie są do tego przeznaczone) możemy zniszczyć również cenne witaminy i minerały sprawiając, że posiłek co prawda będzie miał nadal tyle samo kalorii, ale z odżywczego punktu widzenia będzie bezwartościowy.
https://www.sfd.pl/-t130925.html
https://www.sfd.pl/-t133426.html
https://www.sfd.pl/-t850443.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-07 20:14:19