Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Regres w martwym ciagu

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 450

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 59 Napisanych postów 186 Wiek 33 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 4712
Mam dziwną sytuację. Progresuję we wszystkich ćwiczeniach, oprócz martwego ciągu. Serie przysiadów robię aktualnie po 125kg i na następnym treningu podnoszę do 130kg, natomiast w MC zatrzymałem się też na 130kg i notuję spadek liczby powtórzeń. O co tu może chodzić?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784568

Podstawowe pytanie powinno brzmieć, a raczej ich kilka, czy ten regres powtórzeń czy ogólnie ciężaru w martwym ciągu nastąpił przez 2-3 treningi czy może od dłuższego czasu.

Jeśli krótko to może jakaś niedyspozycja dnia się nałożyła i dlatego trzeba poczekać na kolejne treningi czy sytuacja się powtórzy. Jeśli trwa przez jakiś czas to trzeba się przyjrzeć dokładnie planowi treningowemu.
Może się okazać tak, że do tej pory takie połączenie jakie masz dobrze się sprawdzało, ale teraz coś nie do końca w nim pasuje. Nie dałeś planu treningowego, ale może się okazać, że jeśli wcześniej wykonujesz przysiady ze sztangą to potrzebujesz więcej czasu na regenerację przed martwym ciągiem.

To bardzo częsta zależność i na pewnym etapie zaawansowania i odpowiednich ciężarach staje się bardziej wyraźna i wówczas trzeba będzie wprowadzić modyfikacje do swojego treningu żeby jedno ćwiczenie nie miało negatywnego wpływu na inne.

Jednak za mało informacji podałeś i ciężko Ci tak jednoznacznie odpowiedzieć co może być przyczyną.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-06 11:09:48
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 463 Napisanych postów 1085 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13325
Brzmi dziwnie mam wątpliwość czy te przysiady to nie ćwiartki jakieś. Albo mogłeś zmieniać siłke i masz inne taleze bo wysokość z jakiej dźwigasz martwy ma duże znaczenie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Albo tak mocno obciążasz ciało że na martwy już brakuje siły/regeneracji wtedy możesz sobie zrobić specjalizacje że w danym cyklu treningowym skupiasz się tylko na polepszenie jednej max dwóch grup mięśniowych a resztę robisz tylko na podtrzymanie i wracasz do nich w następnym cyklu treningowym i tak sobie rotujesz
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 59 Napisanych postów 186 Wiek 33 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 4712
Kury
Brzmi dziwnie mam wątpliwość czy te przysiady to nie ćwiartki jakieś. Albo mogłeś zmieniać siłke i masz inne taleze bo wysokość z jakiej dźwigasz martwy ma duże znaczenie

Nie, przysiady są głębokie, dupa schodzi mocno poniżej linii kolan. Siłownia ta sama. Mam wrażenie, że przeciążyłem lędźwie po prostu.

E: jak teraz myślę, to ostatnie 2x musiałem użyć mniejszych talerzy niż zwykle. Może to się też przyczyniło to nadmiernego obciążenia

Zmieniony przez - Nebulah w dniu 2024-08-30 08:06:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 463 Napisanych postów 1085 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13325
Nawet nie do obciążenia tylko samego tego ile wyciągniesz jak masz mniejsze talerze to gryf jest bliżej podłogi i jest trudniej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Ciężko jest odnieść się do tego, co napisałeś, z tego względu, że w zasadzie nic nie wiemy na Twój temat. Tutaj w pierwszej kolejności należy przeanalizować cały plan treningowy, to jak się odżywiasz, jak wygląda regeneracja, np. jakoś i ilość snu, jak długo trwa już cykl treningowy i kiedy sprawdzałeś strategiczne roztrenowanie? Dość sporo tego jest i wszystko może mieć wpływ na wyniki. Poza tym, może być też tak, że w przypadku ciągów najbardziej wyczerpałeś możliwości układu nerwowo-mięśniowego. Dlatego progres jest już najtrudniejszy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Update. Opuściłem 2 treningi ze względu na rocznicowy wyjazd z partnerką i po powrocie moc w martwym wróciła. Byłem po prostu ujechany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784568
To bardzo często się dzieje, że przeciążenie w końcu się kumuluje i doprowadza do spowolnienia progresu, a niejednokrotnie do jego zatrzymania.

To powinno dać Ci do myślenia, że doszło do takiej sytuacji i musisz się przyjrzeć jak wygląda plan treningowy jako całość ewentualnie może być tak, że w innej materii są jakieś problemy.
Może jakiś cięższy okres w pracy lub gorszy sen co przełoży się na gorszą regenerację powysiłkową, a to z czasem przełoży się na efekty treningowe. Warto na to zwrócić uwagę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Jak więc widać, po tym, co napisałeś, warto jest zwrócić ogólnie na istotne aspekty odpowiedniej regeneracji układu nerwowo-mięśniowego. Przede wszystkim to, czy objętość i intensywność planu treningowego jest prawidłowo dobrana pod Twoje możliwości. Następnie jak wygląda całość Twojej diety. Kolejno ilość i jakość snu, a następnie wprowadzenie sensownej systematyki treningu i strategicznego roztrenowania między cyklami treningowymi.

https://potreningu.pl/artykuly/trening/roztrenowanie-strategiczne-regeneracja-trening-i-odzywianie-w-tym-okresie-595

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Sprzęt treningowy - jaki wybrać?

Spalanie
Polecane artykuły