Witam.3 miesiące temu złamałem nadgarstek.Dokładnie było to złamanie wyrostka rylcowatego kości promieniowej.Gips nosiłem 6 tygodni bo się kiepsko zrastało.Po zdjęciu gipsu (3 tygodnie temu) zacząłem chodzić prywatnie na krioterapie i laser żeby zeszła opuchlizna i ćwiczyłem powerballem na własną rękę.Teraz w końcu udało mi się zdobyć skierowanie na dalsze zabiegi (krio,laser,pole magnetyczne oraz rehabilitację manualną) ale najbliższy termin to dopiero 15 września.Prywatnie z kolei musiałbym zapłacić za to ok 400zł a takiej sumy nie posiadam.Po konsultacji z dwoma ortopedami stwierdzono że kość zrosła się prawidłowo.A USG wykazało "niewielką ilość płynu w pochwekach ścięgnistych zginaczy powierzchniowych,bez zmian patologicznych".Jeden z nich zalecił mi ćwiczenia kładąc rękę na stole tak żeby nadgarstek wystawał poza jego krawędź i wykonywać ruchy góra/dół,prawo/lewo i nic więcej.Drugi nic nie doradził
.Stąd moje pytanie czy wykonywać takie ćwiczenia do czasu 15 września a potem dokończyć rehabilitacje pod okiem specjalistów,czy skołować te 400zł i iść prywatnie?Boję się że jak poczekam do 15 września to będzie za późno już.Dodam że ćwicząc powerballem i wykonując te ruchy góra/dół powoli wraca mi ruchomość ale ciągle czuje sporawy ból podczas ruchu po ćwiczeniach,który na drugi dzień ustępuje i jest lepiej.Smaruje to też maściami Venożel,Fastum a na noc maść rozgrzewająca plus opaska elastyczna.Moczę nadgarstek w wodzie z lodem i gorącej na przemian 2x dziennie i brałem przez miesiąc glukozamine a teraz zamawiam Animal Flexa.
Załączam zdjęcia żeby zobrazować całość:
Gdy zginam nadgarstek góra/dół czuje ból w tych miejscach:
Gdy zginam w prawo czuję jakby blokadę w miejscu zaznaczonym "kółkiem"...jakby mięśnie mocno trzymały.
Bardzo proszę o poradę bo już nie wiem co z tym robić i gdzie szukać pomocy.
Jeżeli ktoś zna dobrych,prywatnych fizjoterapeutów w Łodzi to poproszę namiary.Udam się po dokładniejsze wskazówki jak ćwiczyć.
Zmieniony przez - Mzk00 w dniu 2009-07-25 15:14:52

Załączam zdjęcia żeby zobrazować całość:

Gdy zginam nadgarstek góra/dół czuje ból w tych miejscach:

Gdy zginam w prawo czuję jakby blokadę w miejscu zaznaczonym "kółkiem"...jakby mięśnie mocno trzymały.
Bardzo proszę o poradę bo już nie wiem co z tym robić i gdzie szukać pomocy.
Jeżeli ktoś zna dobrych,prywatnych fizjoterapeutów w Łodzi to poproszę namiary.Udam się po dokładniejsze wskazówki jak ćwiczyć.
Zmieniony przez - Mzk00 w dniu 2009-07-25 15:14:52
2