Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Rekompozycja - porady

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 784

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 76
witam. Chcialbym pozbyc sie tkanki tluszczowej przy jednoczesnym utrzymaniu tkanki miesniowe (lub chociaz utrzymaniu jej)
troche o mnie.

Mam 32 lata, 180cm wzrostu, mam problem z sylwetką. Mam poziom tkanki tłuszczowej na poziomie 19%. Ćwiczę na siłowni 4 lata, ważyłem 69kg, przytyłem 8-9kg , aktualnie ważę ok 77-78kg. Nabrałem mięśnie ale dodatkowo zyskałem tłuszcz którego chciałbym się pozbyć. Pomimo naprawdę trudnych, długich i wyczerpujących treningów moja sylwetka stanęła w miejscu.

Moje cele są takie:
Nabrać tkanki mięśniowej
Pozbyć się tkanki tłuszczowej, chce byc bardzo docięty, nie muszę być bardzo duży a wręcz nie chce.
Chce mieć mocny brzuch i 6cio pak .

Przez dzień na ogu piję 2-4l wody
Staram się spać po 6.5 do 8h dziennie.
Godziny w jakiś śpię to na ogu to od 1;30 w nocy do 8:30.
Podczas dnia dużo się ruszam.
pracuje na sali bankietowej jako kelner takze duzo chodzenia

Chciałbym trenować 3 razy w tygodniu trening fbw (tak polecił mi chat gpt) biorąc pod uwagę że we wtorki i czwartki od 19 do 21 trenuje boks.
Dodatkowo wchodzę i schodzę pod schodach na 10 piętro, 2 razy dziennie (tyle razy polecił chat gpt)
Skakanka 2 razy w tygodniu po 10-15 min (tyle polecił mi chat gpt)
1x w tygodniu po 30 min bieganie (tyle dni i czasu polecił chat gpt)
chcialbym do tego dodac osobno trening brzucha 2-3 razy w tygodniu.
2-3 rozciaganie delikatnie po 15 min

dieta jaka ulozyl chat gpt
dzien treningowy: 2400kcal
pobudka szklanka wody + 1/4 cytryny
sniadanie 60g platkow owsianych, 250ml mleka 2%, 10g kulek czekoladowych(dla smaku), 1x napoj pilos 330ml (z lidla 35g bialka)
2 posilek 1 banan 120g, 20g pistacji, 30g wpc 4f fuel z woda (taka posiadam w domu)
3 posilek80g ryzu brazowego, 150 g piersi z indyka, 100g burakow, 50g sałaty, 5g oliwy
trening
4 posilek 3 jajka 165g, 1 bulka graham 60g, 100g pomidora, 10g wpc 4f (wczesniej zamiast jajek napisal gainer whey masss builder firmy hitec (takiego mam w domu)
5 posilek 100g tunczyka, 1/2 bulki graham 30g, 100g twarogu czosnkowego lub szpinakowego
6 posilek 1/2 napoju pilos 165ml, 1/2 banana 60g, 5g orzechow wloskich

dzien nie treningowy 2100kcal
pobudka szklanka wody + 1/4 cytryny
sniadanie 60g platkow owsianych, 250ml mleka 2%, 1x napoj pilos 330ml (z lidla 35g bialka)
2 posilek 1 jablko 150g, 20g pistacji, 30g wpc 4f fuel z woda (taka posiadam w domu)
3 posilek 70g ryzu brazowego, 150 g piersi z indyka, 100g burakow, 50g sałaty, 5g oliwy
trening
4 posilek 2 jajka 165g, 1/2 bulka graham 30g, 100g pomidora,
5 posilek 100g tunczyka, 100g twarogu czosnkowego lub szpinakowego
6 posilek 1/2 napoju pilos 165ml, 1/2 banana 60g, 5g orzechow wloskich

trening
poniedzialek sila i napiecie miesniowe
przysiady ze sztanga 4s powt 6-7
wyciskanie sztangi na lawce poziomej 4s powt6-8
wioslowanie sztanga 3s powt 8-10
wyciskanie zolnierskie 3s powt 8-10
uginanie ramion hantlami 3s powt 10-12
wspiecia na palce stojac 3s powt 10-15

wtorek boks

sroda objetosc i kontrola ruchu
martwy ciag klasyczny 4s powt 6
podciaganie na drazku(lub sciaganie wyciagu) 4s powt 6-10
wyciskanie hantli na lawce skosnej 3s powt 8-10
przysiad bulgarski z hantlami 3s powt 10na noge
face pull lub odwodzenie ramion na tyl bartkow 3s powt 12-15
deska + unoszenie nog 3s czas 30sec+

czwartek boks

piatek hipertrofia i spalanie
front squat 4s powt 8-10
wyciskanie na maszynie lub pompki porecze 3s powt 10-12
przyciaganie drazka siedzac 3s powt 10-12
hip trust(unoszenie bbioder) 3s powt 12
unoszenie hantli bokiem (barki) 3s powt 12-15
russian twist + plank 3s 20 twistow + 30 sek

co myslicie? jakies poprawki, jakies zmiany? jakies sugestie? to moj 4 dzien na tej diecie.
dajcie znac, jezeli gdzies powinienem cos zmienic naawet o kilka g to zrobie to, dzieki za pomoc!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34742 Napisanych postów 25146 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282588
Risson
Podbijam. Czy na forum jeszcze ktos jest? Jakies porady?
Świeta były i może nie kazdy siedzi tylko na forum :)

Tutaj poczytaj https://www.sfd.pl/[art]_PIERWSZA_REDUKCJA__PRZYGOTOWANIE_DO_DIETY.-t681908.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78023 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766933
To nie jest dieta, tylko przykładowe posiłki. Wrzuć do tego obliczenia zapotrzebowania kalorycznego organizmu i podział składników odżywczych w ciągu dnia. 2400 kalorii wydaje się mało, jak na początek, w sytuacji redukcji tkanki tłuszczowej. Nie wspominając już o celu jaki sobie określiłeś, czyli rekompozycja sylwetki. Niestety budowa mięśni, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej jest raczej niemożliwa. Chyba, że wchodzi w grę jakaś farmakologia. Sugeruję wrzucić zdjęcie sylwetki, aby określić realny cel treningowy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
opcjonalnie oczywiscie zadowoli mnie utrzymanie tkanki miesniowej a nie jej wzrost. Chetnie dodam zdjecie ale nie wiem jak. Edytujac swojego pierwszego posta wsykakuje ze nie mam uprawnien do edytowania posta

edit: udalo sie dodac, mam nadzieje ze widac zdjecia

A I JESZCZE JEDNO, nie przeszkadza mi jedzenie codziennie tego samego, nawet mi to pasuje bo ciagle mam te same produkty i nie zapomne niczego takze jezeli chat gpt dobrze policzyl wszystko to moge to jesc.

p.s moze jakies suple typu bcaa?

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-13 13:54:58

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-13 13:55:28

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-13 13:59:16

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-13 14:05:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78023 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766933
Poziom tkanki tłuszczowej jest na tyle niski, że można zakładać budowę dobrej jakości mięśni, jak i zredukować jeszcze trochę i wtedy wejść na dodatni bilans energetyczny. Osobiście bym właśnie tak zrobił. Nie bawił się w żadne rekompozycję, gdzie efekty mogą być w perspektywie pół roku, lub też dłużej. Z reguły osoby bez dużego doświadczenia stwierdzą w takiej sytuacji, że przez pół roku nie ma żadnych efektów. Patrząc na ilość kcal jaką zakładasz, to bilans kaloryczny powinen być ujemny. Sugeruję zacząć redukcję z wyższej podaży.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34742 Napisanych postów 25146 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282588
Idzie lato więc ja osobiście teraz maj i czerwiec zrobiłbym sobie redu żeby się maksymalnie dociąć a potem od lipca powolna i długa masa.Oczywisćie możes już z tego poziomu robić mase bo nie jest źle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Rozumiem ale w poprzedniej wypowiedzi napisalem ze jezeli rekompozycja jest w teori lub praktyce niemozliwa to zadowoli mnie utrzymanie tkanki miesniowej i utrana tkanki tluszczowej. Czy przy takim sposobie zywienia i planie treningowy jakim napisal chat gpt jest to mozliwe?

Chce raz w zyciu pozbyc sie tluszczu z siebie i uwydatnic to co mam, chce byc mniejszy, szybki, dynamiczny i wyrzezbiony
dodam tylko ze, jak zaczynalem cwiczyc wazylem 68-69kg majac 180cm, teraz waga 77-78, nigdy nie zrobilem swiadomej reduckji

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-15 17:22:42

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-15 18:32:54

Zmieniony przez - Risson w dniu 2025-04-15 18:33:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Chat gpt :) ech , nie polegacie na sztucznej inteligencji bo nie jest ona do konca wiarygodna :) . Rób normalnie redukcje a żeby utrzymać mase mieśniową to trening siłowy jest podstawą bo daje bodziec .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
"rob normalnie redukcje" wyzej napisalem nie robilem nigdy redukcji swiadomie co oznacza ze nie umiem tego zrobic. chcialbym sie oprzec chociaz o jakis szkielet, na razie chat gpt niestety dal wiecej informacji niz forum. Rozumiem ze dla Ciebie "rob redukcje" to proste pojecie ale niektorzy musza zostac poprowadzeni za reke.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
No to skoro chat cię prowadzi to z nim uzgadniaj wszystko :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Bardzo nie mila odpowiedz. Napisalem po prostu prawde, tutaj na forum dostalem tylko informacje "rob redukcje normalnie" "2400 wydaje sie malo" ale zadnych konkretow typu jakie zalozenie Wy byscie przyjeli, ile kalori wy proponujecie przy takim stylu zycia, co zmienic w posilkach, co jest okej a co nie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Podbijam. Czy na forum jeszcze ktos jest? Jakies porady?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena sylwetki

Następny temat

Wybór celu treningowego

Alldeynn
Polecane artykuły