Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
302
Witam
Jestem początkujący w tych tematach więc sorry za noobskie pytanie, nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi, na czym polega ten proces budowanie masy, większych mięśni? Tzn ze np moje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok 1700 ale na treningu spale np 500 kalorii i czytałem że nadwyżka musi być ok 200 kalorii czyli muszę jeść dodatkowo 700 kalorii? Czyli dziennie ok 2400? I czy trzeba codziennie tyle czy tylko w dni treningowe? Dobrze to rozumiem czy nie?
Zmieniony przez - Bartekx589 w dniu 2019-03-27 02:29:26
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34742
Napisanych postów
25146
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282588
Jeśli chcesz robić mase to musisz wyliczyć swoje zerowe zapotzrebowanie kcal w którym uwzględniasz swój wiek , wzrost , wagę , aktywnośc codzienna ( praca i wszystkie treningi) i jeśli już masz wyliczone zero kcal to do niego dodajesz jakąś pule kcal aby organizm był na nadwyżce kcal
Tutaj masz zbiór ciekawych tematow dla początkujących
Szacuny
207
Napisanych postów
624
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2369
Nie ma w tym przypadku żadnej magii. Zwyczajnie jesz więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie co pozwoli na to aby organizm otrzymał odpowiednią ilość "budulca" w celu jakiegokolwiek progresu sylwetkowego.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
872
Licząc zero kaloryczne wliczasz wszystkie aktywności więc wynik jaki powinien Ci wyjść już wszystko zawiera. Jeśli chcesz przybrać mięśni to dodajesz kalorie do niego, a jak chcesz schudnąć to odejmujesz i koniec. 1650 kcal to chyba wartość dla mało ruchliwego 13 latka, więc spróbuj przeliczyć jeszcze raz.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
302
Dzięki za odpowiedzi, wylicze jak będę miał trochę więcej czasu bo na początek to dla mnie za trudne tyle tych wzorów, tak na szybko kalkulatorem na stronie wyszło że 2800