Szacuny
249
Napisanych postów
5221
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
72496
WItam, aktualnie moja dieta wygląda tak:
omlet
kurczak ryż warzywo
kurczak ryż warzywo
owoce po treningu jajecznica z boczkiem
chciałbym zaoszczędzić trochę czasu i posiłek nr 2 i 3 czyli kurczak ryż warzywo przygotować na kilka dni i pytanie
ile dni usmażony kurczak może być w lodówce pod przykryciem (w tym miesiącu nie zainwestuję raczej w pojemniki próżniowe)
czy JAKOŚ ryż (basmati, parboiled) mogę też zrobić na kilka dni? na ile, jak przechowywać
1
"You're not dieting for f***ing taste motherf***er, you're dieting for the results the dieting is gonna give you. Shut the f*** up and eat that shit"
Szacuny
354
Napisanych postów
953
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
53586
Mięso zwykle 2-3 dni. Ale to wszystko zależy od dodatków. Produkty o wysokiej zawartości FODMAPs przyspieszają psucie się mięsa, dlatego warto ich unikać. Ogólnie, podstawowym pokarmem baterii są węglowodany, więc ograniczając ich ilość w potrawie, a nawet eliminując przedłużamy jej "żywotność". Dość dobrym zabezpieczeniem jest sól i niektóre przyprawy. Jako konserwantu można użyć olejku eterycznego z oregano (oczywiście 100%, bez żadnych dodatków zapachowych). To jeden z najmocniejszych, naturalnych środków przeciwpatogennych. Wystarczy kilka kropel, choć na pewno zmieni to odrobinę smak potrawy.
ps. również olej jest naturalnym konserwantem.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 03:51:21
Szacuny
3363
Napisanych postów
8469
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
407869
Robiłabym maksymalnie na 2 dni, bo w sumie ryz i kurczaka robi się 15 minut, więc nie jest to czas warty oszczędzania, a jednak walory smakowe tez są istotne.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
249
Napisanych postów
5221
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
72496
Tak też zamierzałem, 2 maks 3dni w jakichś strasznych przypadkach, na pewno z pojemnikiem próżniowym 3dni i również w planie mam przechowywać osobno. na 2 dni do lodówki i gotowe, dzięki
1
"You're not dieting for f***ing taste motherf***er, you're dieting for the results the dieting is gonna give you. Shut the f*** up and eat that shit"
Szacuny
1012
Napisanych postów
5430
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
137205
Ryż 2 dni, mięcho smażone zdarzyło się jeść bodaj po 6 dniach, normalnie stało w lodówce w garnku. Fakt, średnio smaczne, ale zjadliwe. Nie ma co się pieścić, jak mięso poddane obróbce termicznej, stojące w lodówce, ma się szybko zepsuć? Postoi kilka dni, śmiało szykuj sobie na 3 dni
1
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
5
Napisanych postów
24
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
81
Najlepiej jest chyba sobie przygotować plan żywieniowy na cały tydzień, zrobić zakupy a nie gotować kilka rzeczy na raz bo takie mięso już tego 6 dnia faktycznie nie jest dobre. Ja odkąd sobie kupiłem multicookera planuję dania z ich książką kucharską mają spoko przepisy proste w przygotowaniu. Można oszczędzić sporo czasu i pieniędzy 8)
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mięso ugotowane w jakimś sosie i z dużą ilością przypraw, nie traci tak bardzo na smaku, jak samo ugotowane mięso - po prostu nie psuje się tak szybko. Co 1-2 dni trzeba je wyjąć z lodówki, zagotować, ostudzić i z powrotem schłodzić. Podobnie pokrojone, ugotowane mięso przyprawione np. przyprawą do gyrosa - odgrzewane, przesmażone chwilę na małej ilości tłuszczu, jest nawet smaczniejsze, niż całkiem świeże. Najgorzej traci na świeżości i smaku ugotowane i słabo doprawione, narażone na kontakt z powietrzem i nie przegotowywane/przesmażane podczas przechowywania.
Dobrze przechowuje się mięso z kwaśnymi dodatkami (spowalniają rozwój bakterii) - typu sos pomidorowy, kiszona kapusta... Bigos to był dawniej praktyczny sposób na dłuższe przechowanie mięsa. Ponad tydzień można go spokojnie odgrzewać.
Pozdrawiam.