Rosół, czyli popularna "zupa mocy" jest jedną z bardziej popularnych zup spożywanych w większości domu, tradycyjnie co niedzielę lub nawet częściej. Pojawia się ona prawie zawsze na różnego rodzaju przyjęciach, weselach, czy obiadach świątecznych. Dla zdecydowanej większości osób jest to jednak z lepszych zup pod względem smakowym i mało kto go nie lubi. Odpowiednio przygotowany ma również bardzo ciekawe właściwości zdrowotne:
- pozytywny wpływ na układ immunologiczny,
-
regeneracja stawów,
- pozytywny wpływ na jelita,
- właściwości przeciwzapalne,
- pozytywny wpływ na OUN.
Wiele zależy od tego, jak i z czego taki rosół przygotujemy. Bez wątpienia makaron jajeczny nie będzie tutaj zbyt dobrym rozwiązaniem. Jeżeli już chcesz dodać makaron, to lepszy jakościowo z pszenicy durum, pełnoziarnisty, czy żytni. Ewentualnie z ziemniakami. Warto pamiętać o tym, że nie ma znaczenia, w jakiej formie zjesz mięso z makaronem/ziemniakami. Pieczone, gotowane, duszone, smażone, w formie zupy. Jak lubisz.
Tutaj możesz poczytać o przepisie na przygotowanie zupy mocy:
http://potreningu.pl/articles/5257/zupa-mocy---sklad-i-przepis
