Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Rozcięgno podeszwowe

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2634

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 431 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6604
Witam od tygodnia czasu cierpię na rozcięgno podeszwowe którego ból objawia się w miejscu zginania 2 pierwszych palców stopy. Prawdopodobnie nabawiłem się tego podczas treningu łydek.
Jakie wkładki zalecacie lub obuwie by wyleczyć to jakoś. Oprócz tego to masuje stopę i nie trenuje łydek od tamtego czasu.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2090 Napisanych postów 49893 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 492546
na jakiej podstawie stwierdzone że dolegliwość pochodzi akurat z rozcięgna podeszwowego ? zmieniałeś obuwie, zacząłeś/zwiększyłeś jakieś aeroby czy chodziłeś po górach ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 431 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6604
Obuwie zmieniałem na "lepsze- sportowe- markowe" jakieś 2 miesiące przed tą dolegliwością, wątpię że to przez to.
Po treningu wykonuje interwały na bieżni z nachyleniem 7 przez 10 minut na przemian tępo 5, 13 ( po 20-30s).

Stwierdziłem na podstawie oględzin, tego co czuje i jak czuje wygooglowałem sobie to i objawy wskazały na tą dolegliwość. Podczas dzisiejszego treningu przez ćwiczeniem łydek, siadów i przed interwałami zrobiłem ćwiczenia na rozcięgna podeszwowe i ból był mały lub wcale go nie było jedynie przy większej ilości potworzeń na dwie łydki (20+ ciężar 90kg na suwnicy smitha - dolegliwość powstałą od momentu jak brałem 80kg na jedną łydkę i mogłem przeforsować ponieważ wtedy max był 5powtórzeń w serii)przy ćwiczeniu na łydki to odczuwałem ten ból .

Masło maślane wyszło z tego co napisałem ale chyba sens jest.
Pytałem za wkładkami w sklepach sportowych to powiedzieli że są ale od razu w butach. Że osobno nie mają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2090 Napisanych postów 49893 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 492546
zmiana obuwia jak najbardziej może być przyczyną tym bardziej jak wyjdzie 'chwile' po , niekoniecznie musi to być rozcięgno podeszwowe choćby np. shin splint
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
nie bo nie łydka. dokładnie czuje w stopie w miejscu oznaczonym kropką czerwoną pomiędzy dwoma palcami.

Zauważyłem że przy martwym ciągu jak i przysiadach - ciągnięcie, wstawanie z ciężarem to mimo że stoję całą stopą na ziemi to czuję jakby ciężar się bardziej opierał na przedniej części stopy. Przysiady i martwy robię zawsze w butach na bosaka mi niewygodnie i czuje się jakoś mało bezpiecznie :)

Zmieniony przez - zaduzowaze w dniu 2015-11-23 00:59:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
miejsce wystepowania bolu a jego przyczyna to nie musi być to samo miejsce a czesto jest zlokalizowane gdzie indziej, na rozciegnie podeszwowym konczy sie cala tasma miesniowo-powieziowa i zaburzenia napieciowe na jej ptzebiegu (szczegolnie lydka) moga dawac takie objawy ktore opisujesz. Zrob przez kilka dni ćwiczenie rozciagajace na mm. trojglowy lydki (znajdziesz na yt) i daj znac jak temat wyglada

Zmieniony przez - BPL-G w dniu 2015-11-24 15:30:53
...
Napisał(a)
Usunięty przez TomQ-MAG za pkt 1 regulaminu
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12435 Napisanych postów 161881 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240210

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
BPL-G dziękuję ci bardzo zastosuję się do twoich uwag :) jednak masz rację że to może być lub jest na 100% wina łydki na jednym z filmów pro biegacz wyjaśnił działanie tego mechanizmu i że dużo ludzi myli z rozcięgnem podeszwowym a tak na prawdę to złe rozciąganie łydki lub jego brak.
Od razu zapytam przy temacie związanym z łydką czy da się ćwiczyć ją siłowo ? Pytam bo ja muszę nałożyć na suwnica smitha jakies 220kg by zrobić 5-8 powtórzeń i boję się o kręgosłup że tak jakoś przeciążę bo też od razu po łydkach ide robić siady ( super serie- serie łączone czy zwał jak zwał). A jak daję np 100kg i na jedną nogę to boję się o to że zła technikę będę robił.

Zmieniony przez - zaduzowaze w dniu 2015-11-25 02:04:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
prosze bardzo

cwiczenie silowo lydki w normalnych warunkach jak najbardziej, w chwili obecnej u Ciebie ok. 2 tyg. zrobilbym to z mniejsza intensywnoscia
...
Napisał(a)
Usunięty przez BPL-G za pkt 1 regulaminu
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 55 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 271
Zginacz długi Palcow i Palucha. Łydka to nie tylko 3-glowy...poczytaj jak przebiegają weź w rękę stopę i rozciąga palce.sa inne pozycje ale trudno to opisać jednym zdaniem
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"Angina" konieczny szybki powrót do zdrowia.

Następny temat

Czy to prawda, że mleko zakwasza organizm?

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły