Także tak. Mam 190 wzrostu i waże 62 kg (15 lat). Od 2 mcs jestem na masie i jem 4000 kcal. Starsi krzyczą, że rozepcham sobie żołądek i gdy będe w ich wieku to będę grubasem bo się nie będe najadał. Chciałbym wiedzieć czy to prawda. Z góry dzięki.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Po tym ile ważysz przy swoim wzroście wnioskuję, że jesteś ektomorfikiem.
Masz dopiero 15 lat, więc to normalne, że nie ważysz zbyt dużo - w tym wieku masz bardzo szybki metabolizm.
Całe szczęście z wiekiem metabolizm nieco zwolni więc będzie Ci łatwiej budować masę mięśniową.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, żołądek w niewielkim stopniu dostosowuje się wielkością do ilości jedzenia jakie się zjada, aczkolwiek trwa do bardzo długi czas, ale mimo to nie zwiększy się znacznie więc nie musisz się o nic obawiać.
Trenuj siłowo, jedz tyle kalorii aby masa rosła, dbaj o regenerację (śpij minimum 7, a najlepiej 8 - 10 godzin na dobę, kładź się spać nie później niż o północy, a najlepiej ok. 22).
Ogranicz nieco aktywności fizyczne inne niż siłownia - będzie Ci łatwiej zwiększyć masę.
Poza tym tak jak napisał Domer - sama waga, to nie wszystko liczą się dużo bardziej obwody poszczególnych mięśni.
Waga może niewiele się zmieniać za to sylwetka może ulec sporym przeobrażeniom.
Pamiętam jak zaczynałem trenować siłowo - zaszła u mnie tzw. rekompozycja i mimo, że waga zwiększyła się początkowo o ok. 2 kg, to przybyło mi jakieś 3 cm w jednym i tyle samo w drugim ramieniu, natomiast obwód klatki zwiększył się mniej więcej o 6 cm.
Zmieniony przez - RPS1990 w dniu 2018-05-01 20:53:56
Masz dopiero 15 lat, więc to normalne, że nie ważysz zbyt dużo - w tym wieku masz bardzo szybki metabolizm.
Całe szczęście z wiekiem metabolizm nieco zwolni więc będzie Ci łatwiej budować masę mięśniową.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, żołądek w niewielkim stopniu dostosowuje się wielkością do ilości jedzenia jakie się zjada, aczkolwiek trwa do bardzo długi czas, ale mimo to nie zwiększy się znacznie więc nie musisz się o nic obawiać.
Trenuj siłowo, jedz tyle kalorii aby masa rosła, dbaj o regenerację (śpij minimum 7, a najlepiej 8 - 10 godzin na dobę, kładź się spać nie później niż o północy, a najlepiej ok. 22).
Ogranicz nieco aktywności fizyczne inne niż siłownia - będzie Ci łatwiej zwiększyć masę.
Poza tym tak jak napisał Domer - sama waga, to nie wszystko liczą się dużo bardziej obwody poszczególnych mięśni.
Waga może niewiele się zmieniać za to sylwetka może ulec sporym przeobrażeniom.
Pamiętam jak zaczynałem trenować siłowo - zaszła u mnie tzw. rekompozycja i mimo, że waga zwiększyła się początkowo o ok. 2 kg, to przybyło mi jakieś 3 cm w jednym i tyle samo w drugim ramieniu, natomiast obwód klatki zwiększył się mniej więcej o 6 cm.
Zmieniony przez - RPS1990 w dniu 2018-05-01 20:53:56
1
...
Napisał(a)
Nie to nie prawda , pamiętaj jednak ze musisz odżywiać się zdrowo i nie wpychać w siebie śmieciowego jedzenia
1
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Tak jak poprzednicy, należy zdroworozsądkowo podejść do kwestii żywienia - wpychanie w siebie jedzenia, co gorsza mocno przetworzonego może negatywnie odbić się na zdrowiu, tak nawiasem pisząc.
2
...
Napisał(a)
Nie jest tak. Jeść nalezy takie ilości jakie potrzebujesz. Skąd pomyśl na 4000kcal?
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Rozpychanie żołądka jest czymś naturalnym, jeśli nie ma problemów z hormonami sytości.Leptyna/ grelina/ gastryna itp
Po prostu przy Twoim wzroście trzeba jeść, ale wiadomo liczy się jakość oraz to czy to jedzenie dobrze się trawi a nie zalega w żołądku
Po prostu przy Twoim wzroście trzeba jeść, ale wiadomo liczy się jakość oraz to czy to jedzenie dobrze się trawi a nie zalega w żołądku
...
Napisał(a)
domerNie jest tak. Jeść nalezy takie ilości jakie potrzebujesz. Skąd pomyśl na 4000kcal?
Dopiero przy 4000 waga zaczyna lekko iść w góre
...
Napisał(a)
Całezycie przecież tak nie będziesz jadał.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Może potem będzie 5 tys
Jeżeli waga wzrasta dopiero przy takiej kaloryczności to musisz taka trzymać

Jeżeli waga wzrasta dopiero przy takiej kaloryczności to musisz taka trzymać
2
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Jezeli kontrolujesz kcal, to ok. Jednak pamiętaj, że wyznacznikiem efektów są obwody ciała, a niekoniecznie jego masa.
2
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerJezeli kontrolujesz kcal, to ok. Jednak pamiętaj, że wyznacznikiem efektów są obwody ciała, a niekoniecznie jego masa.
Jednak nie oszukujmy się, że waga 62 kg na 190 cm to śmiech na sali.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!