Mam takie pytanie, jak mniej więcej i ile powinna trwać dobra rozgrzewka przed treningiem siłowym?
Mam takie pytanie, jak mniej więcej i ile powinna trwać dobra rozgrzewka przed treningiem siłowym?
Rozgrzewka jest tak samo waznym czynnikiem w treningu jak i rozciaganie sie. Bez rogrzewki miesnie nie sa przygotowane do cwiczen a bez rozciagania mesnie po treningu nie zregeneruja sie odpowiednia, gdyz beda ''zbite''
Jednym z popularnych ćwiczeń w trakcie rozgrzewki, jest krótki trening cardio, ktory powinnien bys stosowany w kazdej rozgrzewce . Wolne bieganie/ chodzenie na bieżni, rowerek, orbitek itd.
Najlepszą opcją jest orbitrek lub skakanka, przy którym rozgrzewają się zarówno ręce, nogi, oraz w mniejszym stopniu tułów.
Wysiłek powinien trwać około 10 minut i charakteryzować się stopniowym zwiększaniem intensywności, tak, by ostatnie 4 - 5 minut oscylowało w okolicy 80 - 85 % tętna maksymalnego. Na tym etapie wstępnie przygotowujemy również nasze stawy do właściwego treningu
Polecane ćwiczenia na rozgrzewce:
-przysiady (ze schodzeniem nisko jak przy podnoszeniu sztangi; 20 powtórzeń);
-krążenia bioder (po 10 w każdą stronę);
-krążenia ramion (po ok. 10 powtórzeń do przodu i do tyłu);
-pajacyki (2 minuty);
-krążenia łokci do wewnątrz i na zewnątrz (po ok. 10 powtórzeń);
-– rozgrzewka stawów kolanowych i skokowych (krążenia).
-pompki

Zmieniony przez - godav w dniu 2017-12-05 22:25:06
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Tetrahydrocannabinol z nim mi chwile płyną
Żadnych krążeń ramionami,kolanami...itd. bo pogarszasz stabilizację stawów i uszkadzasz powierzchnie stawowe.
Długość rozgrzewki dobieraj intuicyjnie.
Tutaj nie ma sztywnych ram.Ja np. w te mrozy zanim w ogóle przystąpie do rozgrzewki,spaceruję sobie po siłowni w bluzie 5/10 min,później przystępuje do rozgrzewki właściwej.
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
@ronnie - jeszcze pytanko jak rozgrzewać ręce najlepiej? skoro wymachów itp nie robić?
Zmieniony przez - fighter7 w dniu 2013-02-03 16:27:26
Ja pisałem o krążeniach.
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.